Tradycyjna mizeria
Młode ziemniaki, kotlet mielony i mizeria – taki zestaw gości latem na wielu polskich stołach. Prosta sałatka z ogórków pasuje zresztą do wielu dań, nie tylko mięsnych, bo świetnie komponuje się również np. z jajkiem sadzonym.
Jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Pół kilograma świeżych ogórków myjemy i obieramy ze skórki (choć w niektórych przepisach jest ona zostawiana). Kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odlewamy wytworzony sok. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany 18-procentowej (bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników i stabilizatorów), dodajemy odrobinę cukru, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (łyżeczkę) oraz drobno posiekany koperek (kilka gałązek), po czym wszystko dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy ogórki. Mizeria najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.