6 pomysłów na mizerię (nie tylko z ogórków)

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Prosty i smaczny dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF

"Trudno dziś dociec, dlaczego smaczna i orzeźwiająca sałata z ogórków ochrzczona została w kuchni polskiej tą posępną raczej nazwą" – pisała przed laty autorka książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Mizeria wciąż pozostaje jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Jak przyrządzić ją w bardziej oryginalny sposób?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Tradycyjna mizeria

Obraz
© 123RF

Młode ziemniaki, kotlet mielony i mizeria – taki zestaw gości latem na wielu polskich stołach. Prosta sałatka z ogórków pasuje zresztą do wielu dań, nie tylko mięsnych, bo świetnie komponuje się również np. z jajkiem sadzonym.

Jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Pół kilograma świeżych ogórków myjemy i obieramy ze skórki (choć w niektórych przepisach jest ona zostawiana). Kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odlewamy wytworzony sok. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany 18-procentowej (bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników i stabilizatorów), dodajemy odrobinę cukru, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (łyżeczkę) oraz drobno posiekany koperek (kilka gałązek), po czym wszystko dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy ogórki. Mizeria najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

/ 7Mizeria z jabłkiem i cebulą

Obraz
© 123RF

Ogórkowa sałatka bardzo dobrze znosi rozmaite modyfikacje przepisu. Ciekawy efekt uzyskamy poszerzając listę składników o jabłko (najlepiej odmiany o kwaskowym smaku) oraz szalotkę lub cebulę dymkę.

Podobnie jak w tradycyjnej wersji ogórki kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy, by uwolniły nadmiar soku. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone w podobnej wielkości plasterki jabłko oraz drobno posiekaną szalotkę lub dymkę. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy (3 łyżki), octu winnego (3 łyżki) oraz miodu (łyżeczka), doprawionym solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, po czym schładzamy w lodówce.

/ 7Mizeria po węgiersku

Obraz
© 123RF

Proste sałatki z ogórków jadane są niemal na całym świecie. Swoją wersję mizerii mają m.in. Węgrzy. Nie może w niej oczywiście zabraknąć paprykowego akcentu.

W węgierskiej mizerii ogórki nie są zazwyczaj pozbawiane skórki, kroi się je w cienkie plasterki lub ściera na tarce o grubych oczkach. Dodaje się do nich drobno posiekaną czerwoną cebulę, po czym odstawia, by puściły sok, z którego później przygotowuje się sos – wystarczy dolać do niego trochę octu winnego i doprawić solą oraz pieprzem. Do węgierskiej mizerii dodaje się również pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną. Sałatkę doprawia się sproszkowaną papryką słodką, ewentualnie papryczką chili (wersja dla miłośników ostrzejszych smaków).

/ 7Mizeria po ukraińsku

Obraz
© 123RF

Ogórki to produkt bardzo ceniony również w kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Ukraińcy zajadają się m.in. swoją wersją mizerii.

Do przygotowania smacznej sałatki ogórków nie trzeba obierać, za to ściera się je na tarce. Dodaje się do nich drobno pokrojoną cebulę dymkę (zarówno jej białą, jak i zieloną część), po czym zalewa śmietaną kremówką wymieszaną z sokiem cytrynowym, doprawioną solą i pieprzem. Na koniec mizerię wzbogaca się solidną porcją posiekanego szczypiorku, miesza i schładza w lodówce, przez przynajmniej godzinę.

/ 7Mizeria po azjatycku

Obraz
© 123RF

Ogórkowe sałatki jadają również mieszkańcy Chin czy Korei. Jednak tamtejsza mizeria różni się w smaku od polskiej. Jak ją przygotować?

W azjatyckiej wersji ogórki często nie są krojone na plasterki, ale w słupki długości kciuka. Dodaje się do nich drobno posiekaną ostrą papryczkę lub czosnek oraz szczypiorek, po czym zalewa miksturą z sosu sojowego, oleju sezamowego i octu ryżowego (wszystkie składniki w podobnych proporcjach), doprawioną cukrem i solą. Mizerię należy odstawić przynajmniej na pół godziny, by smaki mogły się "przegryźć". Podajemy ją posypaną sezamem lub drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

/ 7Mizeria z kalarepy

Obraz
© 123RF

Kto powiedział, że mizeria musi być przyrządzana tylko z ogórków? Jej alternatywną wersję przygotujemy także z kalarepy, korzystając z przepisu Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy telewizji.

Warzywo wystarczy pokroić na plasterki i przyprawić solą, cukrem, miodem i octem jabłkowym. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza potraw mięsnych, jest gotowy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany