Tiramisu
Włosi zrobili wiele, by przekonać świat, że ten specjał ma bardzo długą tradycję. Jednak prawdopodobnie jego receptura narodziła się dopiero w latach 60. XX wieku, w pewnej pracowni cukierniczej w Avelliono. Nie zmienia to jednak faktu, że tiramisu stało się jednym z najpopularniejszych deserów świata i – co ważne – stosunkowo łatwym do przygotowania.
Na początku należy zaparzyć mocną kawę espresso (250 ml), do której dodajemy cukier (90 g) i likier Amaretto (60 ml), a następnie powstały poncz pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem – 9 żółtek ubijamy i dodajemy do nich syrop z 1,5 szklanki wody zagotowanej z 240 g cukru. Nadal ubijamy, a gdy uzyskamy puszystą masę, dokładamy 750 g serka mascarpone. Dokładnie mieszamy.
Podłużne biszkopty dokładnie nasączamy ponczem kawowym i układamy na dnie blaszki do pieczenia. Wykładamy na nie połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po schłodzeniu posypujemy tiramisu kakao. Deser podajemy pokrojony w kwadraty.