Czekoladowy tort naleśnikowy z orzechami
Składniki na naleśniki pszenne (około 10-14 sztuk): 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego. Nadzienie: 250 ml kremowej śmietanki 30 proc. (w tym 4 łyżeczki do polewy czekoladowej), 4 duże łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki mascarpone. Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. Dodatkowo: posiekane orzechy laskowe do dekoracji.
Przygotowanie: składniki na naleśniki połączyć i usmażyć na złoty kolor. Śmietankę ubić na puszystą masą, wymieszać z serkiem mascarpone i kremem czekoladowym, tak aby powstał gładki krem. Przestudzone naleśniki posmarować masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W rondelku z grubszym dnem rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę (w temperaturze pokojowe). Podgrzewać do uzyskania jednolitą konsystencję. Masą polać tort i udekorować orzechami.