Seler
Dobrze nam znane, tanie warzywo, bez którego wielu nie wyobraża sobie niedzielnego rosołu. Jednak seler zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do zupy.
Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warzywo to zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, które uchodzą za jej najlepsze źródło. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajająco.
Dodatkowo korzeń selera obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu – pomaga więc zminimalizować ryzyko zawału i udaru mózgu. Natomiast łodygi selera zawierają dużą ilość soli mineralnych, wśród nich przeważają związki potasu, magnezu, fosforu, żelaza i manganu.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce?