Moc witamin w bulwie
W tych niepozornych warzywach znajdziemy całą listę odżywczych składników. To przede wszystkim spora dawka witaminy B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także wzmacnia pamięć. Witamina C z kolei chroni nas przed infekcjami, zmniejsza ryzyko nowotworów. Buraki wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.
Szczególne właściwości ma sok przygotowany z buraków. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2011 przez zespół badaczy z Katherine Lansley na czele, jego regularne spożywanie może poprawić wydolność organizmu nawet o kilkanaście procent. Uczestników badania podzielono na dwie grupy - przez 6 dni jedna spożywała sok z buraków, a druga placebo. Testy wydolnościowe i sprawnościowe wskazały wzrost wydolności o 15 proc. u grupy pierwszej. Napój ten polecany jest nie tylko dla sportowców, ale i osób starszych. Najlepiej spożywać surowy sok z buraków w trakcie co najmniej 6-tygodniowych kuracji prowadzonych 2 razy do roku. Dla lepszego smaku można miksować go z marchwią i jabłkiem.