Lasagne szpinakowa
Składniki: 250 g płatów lasagne, opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnki, sól i pieprz do smaku, parmezan lub inny twardy ser (ilość według uznania), oliwa z oliwek, 3 łyżki pesto.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozmrożony lub umyty szpinak. Smażyć 5-6 minut, a w tym czasie podgotować we wrzątku płaty makaronu. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić oliwą, ułożyć warstwę makaronu, dodać szpinak i część sera. Następnie ponownie makaron, na niego równomiernie pesto, kolejną warstwę makaronu, ponownie szpinak, makaron i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20-30 minut.