5 prostych przepisów na lasagne z warzywami
Lasagne, czyli klasyka makaronowa w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom.
Lasagne z brokułami, bakłażanem i pomidorami
Lasagne, czyli klasyka w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom. Oto 5 prostych przepisów.
Składniki: 300 g płatów lasagne, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 szklanki zblanszowanych brokułów, parmezan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie: na patelni zeszklić na oliwie posiekany czosnek, dodać pomidory i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać brokuły, starty ser. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy. Następnie dodać warzywa, ponownie makaron i tak 2-3 warstwy. Na koniec posypać serem i piec 25-30 minut w 190 stopniach C.
Lasagne bez makaronu
Składniki 1 bakłażan, 200 g przecieru pomidorowego z dodatkiem czosnku, 2 łyżeczki pesto, 2 kule mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, pieprz i sól do smaku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plastry, posolić i odłożyć na kilka minut. Mozzarelle odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym delikatnie oliwą z oliwek, ułożyć 4 porcje lasagne z bakłażana i mozzarelli, przekładanych przecierem, pesto i świeżą bazylią. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec około 20-25.
Lasagne z cukinią i szpinakiem
Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego, 2 łyżki masła, 2 duże cukinie, majeranek, tarty parmezan, 1 kula mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 300 g płatów lasagne, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: szpinak podsmażyć na maśle, doprawić do smaku przyprawami. W tym czasie obrać cukinie, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne, a następnie zblendować. Mozzarellę pokroić w plasterki. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty z dodatkiem oliwy. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić i zacząć układać warstwy - makaron, szpinak, makaron, ser, cukinia, makaron, szpinak, makaron, parmezan i mozzarella. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w 200 stopniach C.
Lasagne marchewkowa
Składniki: 250 g płatów lasagne, oliwa i masło do posmarowania blachy, 100 g parmezanu, sól. Puree marchewkowe: 6 marchewek, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, 250 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Sos: 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 2 marchewki, 100 ml białego wytrawnego wina, 2 gałązki tymianku, 5 pokrojonych pomidorów bez skóry, 50 g gotowanej na miękko ciecierzycy, 1 puszka soczewicy ugotowanej, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz.
Przygotowanie: marchewki na puree obrać i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na maśle z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i skórą z cytryny. Zalać mlekiem i gotować do miękkości. Nadmiar płynu odlać do miseczki, a marchewki zblendować. Doprawić gałką. Na oliwie zeszklić cebulę do sosu, dodać startą na tarce marchewkę i tymianek. Podsmażyć, wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Posolić i dodać pomidory. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, dodać rozdrobnioną ciecierzycę i gotować jeszcze 10 minut. Gdy zgęstnieje doprawić solą, oregano i pieprzem. Makaron obgotować 2 minuty we wrzątku, ułożyć w natłuszczonej blasze. Naczynie żaroodporne 16x16 posmarować masłem, na dnie nałożyć część puree marchewkowego, następnie 1/3 sosu, kolejną warstwę puree i parmezan. Przykryć płatami, ułożyć kolejnie 2 warstwy. Lekko docisnąć górne płaty i posmarować pozostałym
puree. Na wierzch zetrzeć ser, piec 20-30 minut w 200 stopniach C.
Lasagne szpinakowa
Składniki: 250 g płatów lasagne, opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnki, sól i pieprz do smaku, parmezan lub inny twardy ser (ilość według uznania), oliwa z oliwek, 3 łyżki pesto.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozmrożony lub umyty szpinak. Smażyć 5-6 minut, a w tym czasie podgotować we wrzątku płaty makaronu. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić oliwą, ułożyć warstwę makaronu, dodać szpinak i część sera. Następnie ponownie makaron, na niego równomiernie pesto, kolejną warstwę makaronu, ponownie szpinak, makaron i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20-30 minut.