5 prostych przepisów na lasagne z warzywami
Lasagne z brokułami, bakłażanem i pomidorami
Lasagne, czyli klasyka makaronowa w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom.
Lasagne, czyli klasyka w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom. Oto 5 prostych przepisów.
Składniki: 300 g płatów lasagne, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 szklanki zblanszowanych brokułów, parmezan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie: na patelni zeszklić na oliwie posiekany czosnek, dodać pomidory i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać brokuły, starty ser. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy. Następnie dodać warzywa, ponownie makaron i tak 2-3 warstwy. Na koniec posypać serem i piec 25-30 minut w 190 stopniach C.