5 prostych przepisów na lasagne z warzywami

Lasagne, czyli klasyka makaronowa w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Lasagne z brokułami, bakłażanem i pomidorami

Obraz
© 123RF.COM

Lasagne, czyli klasyka w kuchni włoskiej. Sycące, aromatyczne danie to połączenie makaronu, sosów i dobrej jakości mięsa. Popularność tej potrawy sprawiła, że zaczęły powstawać rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzględniające jedynie warzywny farsz. Takie propozycje to dobry sposób na włączenie zdrowych produktów do jadłospisu całej rodziny i zasmakują nie tylko wegetarianom. Oto 5 prostych przepisów.

Składniki: 300 g płatów lasagne, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 szklanki zblanszowanych brokułów, parmezan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie: na patelni zeszklić na oliwie posiekany czosnek, dodać pomidory i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać brokuły, starty ser. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy. Następnie dodać warzywa, ponownie makaron i tak 2-3 warstwy. Na koniec posypać serem i piec 25-30 minut w 190 stopniach C.

/ 5Lasagne bez makaronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki 1 bakłażan, 200 g przecieru pomidorowego z dodatkiem czosnku, 2 łyżeczki pesto, 2 kule mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, pieprz i sól do smaku, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: bakłażana pokroić w plastry, posolić i odłożyć na kilka minut. Mozzarelle odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym delikatnie oliwą z oliwek, ułożyć 4 porcje lasagne z bakłażana i mozzarelli, przekładanych przecierem, pesto i świeżą bazylią. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec około 20-25.

/ 5Lasagne z cukinią i szpinakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego, 2 łyżki masła, 2 duże cukinie, majeranek, tarty parmezan, 1 kula mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 300 g płatów lasagne, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: szpinak podsmażyć na maśle, doprawić do smaku przyprawami. W tym czasie obrać cukinie, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne, a następnie zblendować. Mozzarellę pokroić w plasterki. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty z dodatkiem oliwy. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić i zacząć układać warstwy - makaron, szpinak, makaron, ser, cukinia, makaron, szpinak, makaron, parmezan i mozzarella. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w 200 stopniach C.

/ 5Lasagne marchewkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g płatów lasagne, oliwa i masło do posmarowania blachy, 100 g parmezanu, sól. Puree marchewkowe: 6 marchewek, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, 250 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Sos: 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 2 marchewki, 100 ml białego wytrawnego wina, 2 gałązki tymianku, 5 pokrojonych pomidorów bez skóry, 50 g gotowanej na miękko ciecierzycy, 1 puszka soczewicy ugotowanej, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz.

Przygotowanie: marchewki na puree obrać i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na maśle z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i skórą z cytryny. Zalać mlekiem i gotować do miękkości. Nadmiar płynu odlać do miseczki, a marchewki zblendować. Doprawić gałką. Na oliwie zeszklić cebulę do sosu, dodać startą na tarce marchewkę i tymianek. Podsmażyć, wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Posolić i dodać pomidory. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, dodać rozdrobnioną ciecierzycę i gotować jeszcze 10 minut. Gdy zgęstnieje doprawić solą, oregano i pieprzem. Makaron obgotować 2 minuty we wrzątku, ułożyć w natłuszczonej blasze. Naczynie żaroodporne 16x16 posmarować masłem, na dnie nałożyć część puree marchewkowego, następnie 1/3 sosu, kolejną warstwę puree i parmezan. Przykryć płatami, ułożyć kolejnie 2 warstwy. Lekko docisnąć górne płaty i posmarować pozostałym
puree. Na wierzch zetrzeć ser, piec 20-30 minut w 200 stopniach C.

/ 5Lasagne szpinakowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g płatów lasagne, opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnki, sól i pieprz do smaku, parmezan lub inny twardy ser (ilość według uznania), oliwa z oliwek, 3 łyżki pesto.

Przygotowanie: na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozmrożony lub umyty szpinak. Smażyć 5-6 minut, a w tym czasie podgotować we wrzątku płaty makaronu. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić oliwą, ułożyć warstwę makaronu, dodać szpinak i część sera. Następnie ponownie makaron, na niego równomiernie pesto, kolejną warstwę makaronu, ponownie szpinak, makaron i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20-30 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru