Lasagne z cukinią i szpinakiem
Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego, 2 łyżki masła, 2 duże cukinie, majeranek, tarty parmezan, 1 kula mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 300 g płatów lasagne, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: szpinak podsmażyć na maśle, doprawić do smaku przyprawami. W tym czasie obrać cukinie, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne, a następnie zblendować. Mozzarellę pokroić w plasterki. Makaron obgotować we wrzątku 2-3 minuty z dodatkiem oliwy. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić i zacząć układać warstwy - makaron, szpinak, makaron, ser, cukinia, makaron, szpinak, makaron, parmezan i mozzarella. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w 200 stopniach C.