Są pyszne!
Pomimo tego, że są zdrowe i smaczne nie powinno się zjadać ich w nadmiarze. Dobrze, kiedy są składnikiem dania, np. porannej owsianki. Możemy potraktować je jako jeden z pięciu posiłków - drugie śniadanie lub podwieczorek. Niestety podjadanie orzechów między posiłkami powoduje, że tracimy kontrolę nad ilością, a to może mieć negatywne skutki dla naszej wagi.
Z orzechów laskowych łatwo zrobić domowe masło orzechowe. Potrzebujemy 2 szklanek orzechów bez skorupek i łupinek, do tego 2 łyżki oleju roślinnego, pół łyżeczki cukru, trochę soli. Orzechy zalane olejem pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 250 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy w malakserze. Dolewamy łyżeczkę oleju, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po dwóch dniach w lodówce masło jest już pyszne i gotowe.