Warto wiedzieć
Najlepiej smakują, gdy są świeże, soczyste, lekko chrupiące i niemal słodkie. Sezon na orzechy laskowe właśnie się rozpoczął. Tak jak inne orzechy uchodzą za zdrową przekąskę i zamiennik dla słodyczy. Mają wiele składników odżywczych i witamin. W ramach naszego cotygodniowego cyklu podamy wam pięć powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe.
Orzechy laskowe są bogate w witaminę E, której niedobór może skutkować problemami z płodnością. Już 100 g wystarczy, by pokryć z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kolejnym cennym składnikiem tych orzechów są witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Orzechy są także źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także żelaza i miedzi, które potrzebne są w zapobieganiu anemii. W 100 g orzechów laskowych znajdziemy 15 g białka, 61 g tłuszczy, 17 g węglowodanów oraz 9,7 g błonnika.
Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową
Kaloryczne, ale zdrowe
Pomimo że dostarczają sporo tłuszczu (60,75 g/100 g) i kalorii (628 kcal/100 g), bez wątpienia powinny stać się stałym elementem diety osób odchudzających się. Jak przekonują naukowcy, tłuszcz zwarty w orzechach laskowych nie tuczy, a dodatkowo uruchamia w naszym organizmie procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dla osób, które chcą pozbyć się tzw. oponki mamy świetną wiadomość – orzechy laskowe, dzięki temu, że przeważają w ich składzie kwasy tłuszczowe jednonienasycone, pomagają pozbyć się tłuszczu właśnie z tej partii ciała.
Sposób na koncentrację
Orzechy laskowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają pamięć i sprawne myślenie. Podobne właściwości wykazuje zawarty w nich magnez, dlatego warto po nie sięgać w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, stresu i zmęczenia psychicznego.
Zawierają zdrowe tłuszcze
Orzechy laskowe to obok orzechów makadamia najbogatsze źródło kwasów omega-9. Podobnie jak orzechy włoskie, mają niski indeks glikemiczny, więc bez obawy mogą spożywać je diabetycy. Zawierają mnóstwo tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu oraz odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych.
Są pyszne!
Pomimo tego, że są zdrowe i smaczne nie powinno się zjadać ich w nadmiarze. Dobrze, kiedy są składnikiem dania, np. porannej owsianki. Możemy potraktować je jako jeden z pięciu posiłków - drugie śniadanie lub podwieczorek. Niestety podjadanie orzechów między posiłkami powoduje, że tracimy kontrolę nad ilością, a to może mieć negatywne skutki dla naszej wagi.
Z orzechów laskowych łatwo zrobić domowe masło orzechowe. Potrzebujemy 2 szklanek orzechów bez skorupek i łupinek, do tego 2 łyżki oleju roślinnego, pół łyżeczki cukru, trochę soli. Orzechy zalane olejem pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 250 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy w malakserze. Dolewamy łyżeczkę oleju, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po dwóch dniach w lodówce masło jest już pyszne i gotowe.