5 powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Najlepiej smakują, gdy są świeże, soczyste, lekko chrupiące i niemal słodkie. Sezon na orzechy laskowe właśnie się rozpoczął. Tak jak inne orzechy uchodzą za zdrową przekąskę i zamiennik dla słodyczy. Mają wiele składników odżywczych i witamin. W ramach naszego cotygodniowego cyklu podamy wam pięć powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe.

Orzechy laskowe są bogate w witaminę E, której niedobór może skutkować problemami z płodnością. Już 100 g wystarczy, by pokryć z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kolejnym cennym składnikiem tych orzechów są witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Orzechy są także źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także żelaza i miedzi, które potrzebne są w zapobieganiu anemii. W 100 g orzechów laskowych znajdziemy 15 g białka, 61 g tłuszczy, 17 g węglowodanów oraz 9,7 g błonnika.

Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową

/ 5Kaloryczne, ale zdrowe

Obraz
© iStock.com

Pomimo że dostarczają sporo tłuszczu (60,75 g/100 g) i kalorii (628 kcal/100 g), bez wątpienia powinny stać się stałym elementem diety osób odchudzających się. Jak przekonują naukowcy, tłuszcz zwarty w orzechach laskowych nie tuczy, a dodatkowo uruchamia w naszym organizmie procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dla osób, które chcą pozbyć się tzw. oponki mamy świetną wiadomość – orzechy laskowe, dzięki temu, że przeważają w ich składzie kwasy tłuszczowe jednonienasycone, pomagają pozbyć się tłuszczu właśnie z tej partii ciała.

/ 5Sposób na koncentrację

Obraz
© iStock.com

Orzechy laskowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają pamięć i sprawne myślenie. Podobne właściwości wykazuje zawarty w nich magnez, dlatego warto po nie sięgać w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, stresu i zmęczenia psychicznego.

/ 5Zawierają zdrowe tłuszcze

Obraz
© iStock.com

Orzechy laskowe to obok orzechów makadamia najbogatsze źródło kwasów omega-9. Podobnie jak orzechy włoskie, mają niski indeks glikemiczny, więc bez obawy mogą spożywać je diabetycy. Zawierają mnóstwo tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu oraz odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© iStock.com

Pomimo tego, że są zdrowe i smaczne nie powinno się zjadać ich w nadmiarze. Dobrze, kiedy są składnikiem dania, np. porannej owsianki. Możemy potraktować je jako jeden z pięciu posiłków - drugie śniadanie lub podwieczorek. Niestety podjadanie orzechów między posiłkami powoduje, że tracimy kontrolę nad ilością, a to może mieć negatywne skutki dla naszej wagi.
Z orzechów laskowych łatwo zrobić domowe masło orzechowe. Potrzebujemy 2 szklanek orzechów bez skorupek i łupinek, do tego 2 łyżki oleju roślinnego, pół łyżeczki cukru, trochę soli. Orzechy zalane olejem pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 250 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy w malakserze. Dolewamy łyżeczkę oleju, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po dwóch dniach w lodówce masło jest już pyszne i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca