Śledzie z grilla - porcja dla 2 osób
Składniki: cztery śledzie - 3-4 złote, pół kilograma ziemniaków - 1 złoty, sól, pieprz, majeranek, olej lub oliwa, masło - 1 złoty.
Przygotowanie: jeśli ktoś nie ma ochoty na wegetariańskie dania, powinien spróbować śledzi z grilla. Zazwyczaj mało kto decyduje się na taki sposób przygotowania tych tanich i bardzo smacznych ryb. A szkoda, bo są bardzo smaczne. Śledzie myjemy, przecinamy wzdłuż brzuch, rozkładamy i usuwamy ręką kręgosłup i ości, uważając, by ryba nie rozpadła się na dwa filety. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ryby smarujemy małą ilością oleju lub oliwy i krótko smażymy na patelni grillowej (po minutę z każdej strony). Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i przysmażamy na patelni z masłem, solą, pieprzem i majerankiem. Na talerzu układamy kilka plastrów ziemniaków i na to dwa usmażone śledzie. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia