5 pomysłów na obiad za 5 złotych

Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Tanio, a smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze. Oczywiście nie będą to wymyślne frykasy, dania z owoców morza czy drogich mięs, ale smaczne posiłki, które na pewno dadzą nam mnóstwo przyjemności. Oto nasze propozycje na pięć obiadów za nie więcej niż pięć złotych za porcję.

/ 6Gołąbki z kaszą gryczaną - porcja dla 4 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: główka kapusty - 3 złote, 300 gramów kaszy gryczanej - 4 złote, jedna cebula, jajko, sól i pieprz - 1 złoty.

Przygotowanie: z kapusty wycinamy delikatnie głąb. Wkładamy do garnka z wrzątkiem, solimy i gotujemy, aż kapusta zmięknie i łatwo będzie oddzielić poszczególnie liście. Osobno, w osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kapusta jest gotowa, studzimy ją. Do kaszy dodajemy przysmażoną na łyżce masła posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. W liście kapusty zawijamy kaszę, formujemy gołąbki i zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Takie gołąbki są pyszne z łyżką kwaśnej śmietany.

/ 6Łazanki z kapustą i grzybami - porcja dla 4 osób

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 gramów mąki - 1,50 zł, główka kapusty - 3 złote, sól i pieprz, trzy suszone grzyby - 1-2 zł, kawałek boczku - 3-4 złote (opcjonalnie).

*Przygotowanie: *kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy drobno. Wrzucamy do garnka, zalewamy małą ilością wrzątku, tak by były ledwo przykryte i solimy. Gotujemy do miękkości. W mąki z dodatkiem soli i wody ugniatamy ciasto na łazanki. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadratowe kluski. Gotujemy je przez dwie minuty we wrzątku, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do brytfanny wkładamy kluski, uduszoną kapustę, namoczone wcześniej we wrzątku i posiekane grzyby oraz pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Minestrone - włoska zupa jarzynowa - porcja dla 3-4 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek włoszczyzny - 3 złote, ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy, sól, pieprz - 1 złoty. * Przygotowanie:* to włoskie danie jest tak zdrowe i sycące, że wystarczy za cały obiad. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach lub, jeśli ktoś ma cierpliwość, kroimy je w cieniutkie słupki. Czosnek i pora siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Zalewamy warzywa wrzątkiem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą mięciutkie, ale nie będą się rozpadać. To wyjątkowo smaczna zupa, którą można podawać nawet na wykwintnych przyjęciach.

/ 6Makaron w sosie serowym - porcja dla 2 osób

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *200 gramów makaronu nitki - 2 złote, serek śmietankowy, śmietana, sól i pieprz - 3 złote.

Przygotowanie: makarony są bardzo popularne w polskich domach. Miłą odmianą po tradycyjnym spaghetti z sosem pomidorowym będzie biała wersja takiej potrawy. Makaron gotujemy we wrzątku do stanu al dente. Na patelni podgrzewamy delikatnie śmietanę, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy. Można doprawić ziołami. Smaczne i tanie.

/ 6Śledzie z grilla - porcja dla 2 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: cztery śledzie - 3-4 złote, pół kilograma ziemniaków - 1 złoty, sól, pieprz, majeranek, olej lub oliwa, masło - 1 złoty.

Przygotowanie: jeśli ktoś nie ma ochoty na wegetariańskie dania, powinien spróbować śledzi z grilla. Zazwyczaj mało kto decyduje się na taki sposób przygotowania tych tanich i bardzo smacznych ryb. A szkoda, bo są bardzo smaczne. Śledzie myjemy, przecinamy wzdłuż brzuch, rozkładamy i usuwamy ręką kręgosłup i ości, uważając, by ryba nie rozpadła się na dwa filety. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ryby smarujemy małą ilością oleju lub oliwy i krótko smażymy na patelni grillowej (po minutę z każdej strony). Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i przysmażamy na patelni z masłem, solą, pieprzem i majerankiem. Na talerzu układamy kilka plastrów ziemniaków i na to dwa usmażone śledzie. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce