5 pomysłów na obiad za 5 złotych
Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze.
Tanio, a smacznie
Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze. Oczywiście nie będą to wymyślne frykasy, dania z owoców morza czy drogich mięs, ale smaczne posiłki, które na pewno dadzą nam mnóstwo przyjemności. Oto nasze propozycje na pięć obiadów za nie więcej niż pięć złotych za porcję.
Gołąbki z kaszą gryczaną - porcja dla 4 osób
Składniki: główka kapusty - 3 złote, 300 gramów kaszy gryczanej - 4 złote, jedna cebula, jajko, sól i pieprz - 1 złoty.
Przygotowanie: z kapusty wycinamy delikatnie głąb. Wkładamy do garnka z wrzątkiem, solimy i gotujemy, aż kapusta zmięknie i łatwo będzie oddzielić poszczególnie liście. Osobno, w osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kapusta jest gotowa, studzimy ją. Do kaszy dodajemy przysmażoną na łyżce masła posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. W liście kapusty zawijamy kaszę, formujemy gołąbki i zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Takie gołąbki są pyszne z łyżką kwaśnej śmietany.
Łazanki z kapustą i grzybami - porcja dla 4 osób
*Składniki: *250 gramów mąki - 1,50 zł, główka kapusty - 3 złote, sól i pieprz, trzy suszone grzyby - 1-2 zł, kawałek boczku - 3-4 złote (opcjonalnie).
*Przygotowanie: *kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy drobno. Wrzucamy do garnka, zalewamy małą ilością wrzątku, tak by były ledwo przykryte i solimy. Gotujemy do miękkości. W mąki z dodatkiem soli i wody ugniatamy ciasto na łazanki. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadratowe kluski. Gotujemy je przez dwie minuty we wrzątku, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do brytfanny wkładamy kluski, uduszoną kapustę, namoczone wcześniej we wrzątku i posiekane grzyby oraz pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Minestrone - włoska zupa jarzynowa - porcja dla 3-4 osób
Składniki: pęczek włoszczyzny - 3 złote, ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy, sól, pieprz - 1 złoty. * Przygotowanie:* to włoskie danie jest tak zdrowe i sycące, że wystarczy za cały obiad. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach lub, jeśli ktoś ma cierpliwość, kroimy je w cieniutkie słupki. Czosnek i pora siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Zalewamy warzywa wrzątkiem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą mięciutkie, ale nie będą się rozpadać. To wyjątkowo smaczna zupa, którą można podawać nawet na wykwintnych przyjęciach.
Makaron w sosie serowym - porcja dla 2 osób
*Składniki: *200 gramów makaronu nitki - 2 złote, serek śmietankowy, śmietana, sól i pieprz - 3 złote.
Przygotowanie: makarony są bardzo popularne w polskich domach. Miłą odmianą po tradycyjnym spaghetti z sosem pomidorowym będzie biała wersja takiej potrawy. Makaron gotujemy we wrzątku do stanu al dente. Na patelni podgrzewamy delikatnie śmietanę, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy. Można doprawić ziołami. Smaczne i tanie.
Śledzie z grilla - porcja dla 2 osób
Składniki: cztery śledzie - 3-4 złote, pół kilograma ziemniaków - 1 złoty, sól, pieprz, majeranek, olej lub oliwa, masło - 1 złoty.
Przygotowanie: jeśli ktoś nie ma ochoty na wegetariańskie dania, powinien spróbować śledzi z grilla. Zazwyczaj mało kto decyduje się na taki sposób przygotowania tych tanich i bardzo smacznych ryb. A szkoda, bo są bardzo smaczne. Śledzie myjemy, przecinamy wzdłuż brzuch, rozkładamy i usuwamy ręką kręgosłup i ości, uważając, by ryba nie rozpadła się na dwa filety. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ryby smarujemy małą ilością oleju lub oliwy i krótko smażymy na patelni grillowej (po minutę z każdej strony). Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i przysmażamy na patelni z masłem, solą, pieprzem i majerankiem. Na talerzu układamy kilka plastrów ziemniaków i na to dwa usmażone śledzie. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia