5 pomysłów na obiad za 5 złotych

Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Tanio, a smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowując obiad nie zawsze musimy wydać na to mnóstwo pieniędzy. Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować bardzo smaczne dania za grosze. Oczywiście nie będą to wymyślne frykasy, dania z owoców morza czy drogich mięs, ale smaczne posiłki, które na pewno dadzą nam mnóstwo przyjemności. Oto nasze propozycje na pięć obiadów za nie więcej niż pięć złotych za porcję.

/ 6Gołąbki z kaszą gryczaną - porcja dla 4 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: główka kapusty - 3 złote, 300 gramów kaszy gryczanej - 4 złote, jedna cebula, jajko, sól i pieprz - 1 złoty.

Przygotowanie: z kapusty wycinamy delikatnie głąb. Wkładamy do garnka z wrzątkiem, solimy i gotujemy, aż kapusta zmięknie i łatwo będzie oddzielić poszczególnie liście. Osobno, w osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kapusta jest gotowa, studzimy ją. Do kaszy dodajemy przysmażoną na łyżce masła posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. W liście kapusty zawijamy kaszę, formujemy gołąbki i zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Takie gołąbki są pyszne z łyżką kwaśnej śmietany.

/ 6Łazanki z kapustą i grzybami - porcja dla 4 osób

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 gramów mąki - 1,50 zł, główka kapusty - 3 złote, sól i pieprz, trzy suszone grzyby - 1-2 zł, kawałek boczku - 3-4 złote (opcjonalnie).

*Przygotowanie: *kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy drobno. Wrzucamy do garnka, zalewamy małą ilością wrzątku, tak by były ledwo przykryte i solimy. Gotujemy do miękkości. W mąki z dodatkiem soli i wody ugniatamy ciasto na łazanki. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadratowe kluski. Gotujemy je przez dwie minuty we wrzątku, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do brytfanny wkładamy kluski, uduszoną kapustę, namoczone wcześniej we wrzątku i posiekane grzyby oraz pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Minestrone - włoska zupa jarzynowa - porcja dla 3-4 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek włoszczyzny - 3 złote, ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy, sól, pieprz - 1 złoty. * Przygotowanie:* to włoskie danie jest tak zdrowe i sycące, że wystarczy za cały obiad. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach lub, jeśli ktoś ma cierpliwość, kroimy je w cieniutkie słupki. Czosnek i pora siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Zalewamy warzywa wrzątkiem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą mięciutkie, ale nie będą się rozpadać. To wyjątkowo smaczna zupa, którą można podawać nawet na wykwintnych przyjęciach.

/ 6Makaron w sosie serowym - porcja dla 2 osób

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *200 gramów makaronu nitki - 2 złote, serek śmietankowy, śmietana, sól i pieprz - 3 złote.

Przygotowanie: makarony są bardzo popularne w polskich domach. Miłą odmianą po tradycyjnym spaghetti z sosem pomidorowym będzie biała wersja takiej potrawy. Makaron gotujemy we wrzątku do stanu al dente. Na patelni podgrzewamy delikatnie śmietanę, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy. Można doprawić ziołami. Smaczne i tanie.

/ 6Śledzie z grilla - porcja dla 2 osób

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: cztery śledzie - 3-4 złote, pół kilograma ziemniaków - 1 złoty, sól, pieprz, majeranek, olej lub oliwa, masło - 1 złoty.

Przygotowanie: jeśli ktoś nie ma ochoty na wegetariańskie dania, powinien spróbować śledzi z grilla. Zazwyczaj mało kto decyduje się na taki sposób przygotowania tych tanich i bardzo smacznych ryb. A szkoda, bo są bardzo smaczne. Śledzie myjemy, przecinamy wzdłuż brzuch, rozkładamy i usuwamy ręką kręgosłup i ości, uważając, by ryba nie rozpadła się na dwa filety. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ryby smarujemy małą ilością oleju lub oliwy i krótko smażymy na patelni grillowej (po minutę z każdej strony). Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i przysmażamy na patelni z masłem, solą, pieprzem i majerankiem. Na talerzu układamy kilka plastrów ziemniaków i na to dwa usmażone śledzie. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej