Przechowywanie w lodówce niektórych produktów
Odpowiedni sposób przechowywania żywności może przedłużyć jej świeżość i trwałość. Większość produktów chowamy do lodówki. Owszem, nabiał, mięso, wędliny, miękkie owoce czy domowe dania lubią chłód. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze powinniśmy trzymać w lodówce. Niektórym niska temperatura nie służy - tracą smak, aromat, szybciej się psują. Dotyczy to:
- pomidorów i papryki, które przechowywane na blacie kuchennym mają szansę dojrzeć, a im są dojrzalsze, tym zdrowsze i smaczniejsze
- olejów i oliwy, które po wstawieniu do lodówki gęstnieją. Lepiej postawić je w zaciemnionym miejscu w butelce z ciemnego szkła
- czosnku, który pozostawiony na blacie kuchennym na dłużej zachowa świeżość i nie zacznie kiełkować
- miodu, który o wiele lepiej przechowywać w szafce – postawiony w lodówce, szybciej się skrystalizuje.