Zaoszczędź czas i pieniądze
Przyzwyczajenia wyniesione z rodzinnego domu, rutyna, nawyki czasem biorą nad nami górę. Wykonujemy pewne czynności, nawet nie zastanawiając się nad ich sensem - bo tak robiła babcia czy mama, bo tak pokazywał kucharz w telewizji, bo zawsze tak robię. Czasem okazuje się, że przyzwyczajenie jest powodem niepotrzebnie wykonanej pracy. Jednak okazuje się, że niektóre z naszych przyzwyczajeń nie są konieczne. Poznaj 5 kuchennych czynności, które, choć niczemu nie szkodzą, są jednak wykonywane w kuchni niepotrzebnie.
Ogórków szklarniowych nie musimy obierać. Warto wiedzieć, że to nie miąższ, a ich skórka jest najcenniejszym składnikiem. Ciemnozielona, nieco szorstka skórka ogórka to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia komórek. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który zapobiega zaparciom i wzmacnia układ żołądkowo-jelitowego. Skórka ogórka to też źródło steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Warzywo to warto dodawać do sałatek, a także koktajli czy domowych soków. Ogórek pokrojony ze skórką sprawdzi się także jako dodatek do kolorowych sałatek.
Ogórki szklarniowe wystarczy dokładnie umyć, natomiast gruntowe lepiej obrać. Ich skórka jest grubsza, a co za tym idzie - brdziej ciężkostrawna. Może także zmienić smak potrawy, ponieważ jest w smaku po prostu gorzka.
Zobacz także wideo: Sok z kiszonych ogórków. Oto jego wyjątkowe właściwości
Dodawanie tłuszczu do smażenia tłustych mięs
Wlanie tłuszczu na patelnię przed smażeniem jest dla większości już odruchem, ale nie musisz tego robić, jeśli masz zamiar usmażyć tłuste mięso, np. boczek. Wystarczy, że na lekko rozgrzaną patelnię wrzucisz pokrojone w kostkę mięso. Tłuszcz, który się z niego wytopi, w zupełności wystarczy do przygotowania smacznego i soczystego mięsa. W tym wypadku nie chodzi tylko o oszczędność, a raczej o niepotrzebne kalorie, które dostaną się do potrawy po dodaniu dodatkowego tłuszczu.
Przechowywanie w lodówce niektórych produktów
Odpowiedni sposób przechowywania żywności może przedłużyć jej świeżość i trwałość. Większość produktów chowamy do lodówki. Owszem, nabiał, mięso, wędliny, miękkie owoce czy domowe dania lubią chłód. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze powinniśmy trzymać w lodówce. Niektórym niska temperatura nie służy - tracą smak, aromat, szybciej się psują. Dotyczy to:
- pomidorów i papryki, które przechowywane na blacie kuchennym mają szansę dojrzeć, a im są dojrzalsze, tym zdrowsze i smaczniejsze
- olejów i oliwy, które po wstawieniu do lodówki gęstnieją. Lepiej postawić je w zaciemnionym miejscu w butelce z ciemnego szkła
- czosnku, który pozostawiony na blacie kuchennym na dłużej zachowa świeżość i nie zacznie kiełkować
- miodu, który o wiele lepiej przechowywać w szafce – postawiony w lodówce, szybciej się skrystalizuje.
Zbyt długie gotowanie jaj na twardo
Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, nie warto robić tego dłużej niż 10 minut od chwili zawrzenia wody. Jeśli przedłużysz ten czas, wokół ich żółtka utworzy się ciemna, nieapetyczna, zielona otoczka. Dlatego jajka wystarczy gotować przez 8-10 minut. Dłuższe gotowanie nie tylko sprawa, że niezbyt ładnie wyglądają, dodatkowo pozbawia je ono większości walorów smakowych, a także odżywczych – nawet do 40 proc.
Obieranie pieczarek
Obieranie pieczarek jest niezwykle żmudną czynnością, której chyba nikt nie lubi. Ale jeśli masz zamiar upiec, usmażyć lub udusić pieczarki, nie musisz ich obierać. Wystarczy je dokładnie oczyścić – najpierw opłukać pod bieżącą wodą, a dla pewności delikatnie wyszorować szczoteczką.