5 czynności, które niepotrzebnie robisz w kuchni
Zaoszczędź czas i pieniądze
Obieranie ogórków
Ogórków szklarniowych nie musimy obierać. Warto wiedzieć, że to nie miąższ, a ich skórka jest najcenniejszym składnikiem. Ciemnozielona, nieco szorstka skórka ogórka to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia komórek. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który zapobiega zaparciom i wzmacnia układ żołądkowo-jelitowego. Skórka ogórka to też źródło steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Warzywo to warto dodawać do sałatek, a także koktajli czy domowych soków. Ogórek pokrojony ze skórką sprawdzi się także jako dodatek do kolorowych sałatek.
Ogórki szklarniowe wystarczy dokładnie umyć, natomiast gruntowe lepiej obrać. Ich skórka jest grubsza, a co za tym idzie - brdziej ciężkostrawna. Może także zmienić smak potrawy, ponieważ jest w smaku po prostu gorzka.
Zobacz także wideo: Sok z kiszonych ogórków. Oto jego wyjątkowe właściwości