Sałatka z komosą ryżową
*Składniki: *1 szklanka komosy ryżowej, papryka czerwona, 1/2 kabaczka, 1/2 cukinii żółtej, 1/2 cukinii zielonej, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 jabłka, natka pietruszki. Dressing: 7 łyżek oliwy z oliwek, sok z całej cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: komosę należy najpierw wypłukać pod bieżącą wodą (pozbywamy się w ten sposób saponin - to taka naturalna powłoka, która daje bardzo gorzki smak). Potem na szklankę komosy wlać 2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Przed upływem tego czasu dodać małą łyżeczkę soli. Następnie wyłączyć palnik i zostawić na ok. 5 minut w spokoju. Ugotowana w ten sposób komosa powinna być sypka, a z ziarenek powinny "wyjść" ogonki - to znak, że produkt jest idealny. Cebulę, cukinię, paprykę, kabaczek i jabłko dobrze umyć i pokroić w ćwiartki lub plastry. Skropić oliwą, dodać trochę soli. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Połączyć wszystkie składniki na dressing. Wymieszać warzywa z komosą, skropić sosem. Posypać natką.