4 smaczne ziarna, które pomagają w odchudzaniu

Czy istnieją gatunki ziaren, które mogą wspomóc przy odchudzaniu? Do tej pory uważano, że są zdrowe, ale nie zawsze idą w parze z dbaniem o linię. Tymczasem ziarna, bogate w magiczny składnik jakim jest błonnik, potrafią bardzo wesprzeć działanie diety i ćwiczeń.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Cenny błonnik w ziarnach

Obraz
© Fotolia

Czy istnieją gatunki ziaren, które mogą wspomóc przy odchudzaniu? Do tej pory uważano, że są zdrowe, ale nie zawsze idą w parze z dbaniem o linię. Tymczasem ziarna, bogate w magiczny składnik jakim jest błonnik, potrafią znacząco wesprzeć działanie diety i ćwiczeń. O błonniku mówi się sporo, ale warto lepiej się z nim zapoznać. To grupa substancji pochodząca z roślin. Nasz organizm nie jest w stanie go strawić. Podstawową właściwością tego węglowodanu złożonego jest pochłanianie wody. W żołądku powiększa swoją objętość, przez co daje uczucie sytości i wolniejsze trawienie. Dodatkowym plusem tego składnika jest fakt, że oprócz wchłaniania wody "zgarnia" on wszelkie niekorzystne substancje będące w organizmie, takie jak metale ciężkie lub tłuszcze. Można powiedzieć, że działa jak miotełka sprzątająca organizm. Znajdziemy go w czterech popularnych nasionkach: chia, siemieniu lnianym, komosie i ziarnach słonecznika. Podpowiadamy, jak ich
użyć w kuchni.

/ 9Nasiona chia

Obraz
© Shutterstock.com

Inaczej szałwia hiszpańska, czyli roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej i dopiero od niedawna zaczęła być doceniana pod kątem swoich wspaniałych właściwości. Ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, mało kalorii, a dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na serce. Wspomaga odporność i ma wiele składników mineralnych. Jej nasionka, namoczone na noc, stają się po kilku godzinach żelowate i napęczniałe. Coraz częściej pojawia się w polskich sklepach - również w dyskontach.

/ 9Siemię lniane

Obraz
© Shutterstock.com

To nasiona lnu zwyczajnego. Podobnie jak chia, są pełne błonnika. Dostarczają sporo pierwiastków mineralnych, w tym cynku, obniżają poziom cholesterolu i zapewniają organizmowi zdrowe kwasy tłuszczowe. Tak jak szałwia hiszpańska, po zalaniu płynem ziarna stają się galaretowate. W takiej postaci idealnie chronią śluzówkę żołądka. To naturalne remedium stosowane jeszcze przez nasze babcie.

/ 9Nasiona słonecznika

Obraz
© 123RF.COM

Teraz coś z rodzimego ogródka, czyli pestki słonecznika. To popularne i dostępne ziarno. Dlaczego te nasiona wspomagają odchudzanie? Oczywiście mają w sobie dużo błonnika, wspomagającego metabolizm oraz dającego uczucie sytości. Obniżają poziom "złego" LDL cholesterolu, zwiększając jednocześnie poziom "dobrego" HDL. Pestki są również skarbnicą witaminy E (która przeciwdziała starzeniu, jak i stanom zapalnym) oraz magnezu - zwiększając naszą energię. Ich wadą jest niestety kaloryczność, więc powinniśmy spożywać je z umiarem.

/ 9Komosa ryżowa

Obraz
© Shutterstock.com

Zwana inaczej quinoą. Pochodzi z Ameryki Południowej. Tam jest uprawiana od prawie pięciu tysięcy lat! Znajduje się na liście najzdrowszych produktów. Nie zawiera glutenu i ma właściwości przeciwutleniające. Ma niewiele tłuszczu, głównie to nienasycone kwasy. Posiada też witaminy z grupy B, witaminy C, E i błonnik. Wspomaga metabolizm i jest produktem bogatym w białko. Warto wiedzieć, że ma więcej wapnia niż mleko. W sklepach jest do kupienia w kilku odmianach: białej, czerwonej i czarnej. Przed gotowaniem należy ją przepłukać - zawiera bowiem saponiny, które sprawiają, że bez płukania będzie gorzka.

/ 9Pudding z nasionami chia i musem truskawkowym

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 łyżeczki nasion chia, mała puszka mleka kokosowego, garść truskawek (mogą być mrożone), 1,5 łyżeczki miodu.

Przygotowanie: nasiona zalać mlekiem roślinnym, dodać łyżeczkę miodu i wymieszać energicznie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie zwiększą swoją objętość i zżelują mleko. Truskawki z odrobiną miodu zmiksować do uzyskania konsystencji musu. Do szklanki najpierw nałożyć łyżeczkę musu, następnie chia i pozostałą część musu. Ozdobić listkiem mięty.

/ 9Pasta słonecznikowa do chleba

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1 szklanka pestek słonecznika, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju z pestek dyni, sok z 1/4 małej cytryny, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie: szklankę pestek słonecznika zalać na noc. Rano, odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami: wodą, oliwą z oliwek, łyżką oleju dyniowego, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Na koniec dodać ocet balsamiczny, by smak był bardziej wyrazisty.

/ 9Sałatka z komosą ryżową

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 szklanka komosy ryżowej, papryka czerwona, 1/2 kabaczka, 1/2 cukinii żółtej, 1/2 cukinii zielonej, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 jabłka, natka pietruszki. Dressing: 7 łyżek oliwy z oliwek, sok z całej cytryny, sól i pieprz.

Przygotowanie: komosę należy najpierw wypłukać pod bieżącą wodą (pozbywamy się w ten sposób saponin - to taka naturalna powłoka, która daje bardzo gorzki smak). Potem na szklankę komosy wlać 2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Przed upływem tego czasu dodać małą łyżeczkę soli. Następnie wyłączyć palnik i zostawić na ok. 5 minut w spokoju. Ugotowana w ten sposób komosa powinna być sypka, a z ziarenek powinny "wyjść" ogonki - to znak, że produkt jest idealny. Cebulę, cukinię, paprykę, kabaczek i jabłko dobrze umyć i pokroić w ćwiartki lub plastry. Skropić oliwą, dodać trochę soli. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Połączyć wszystkie składniki na dressing. Wymieszać warzywa z komosą, skropić sosem. Posypać natką.

/ 9Musli z siemieniem lnianym

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka nasion siemienia lnianego, kilka orzechów włoskich, świeży banan, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: w miseczce połączyć posiekane orzechy, płatki owsiane. Dodać jogurt i plasterki banana, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać cynamonem.

Magda Pałkus/saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości