4 smaczne ziarna, które pomagają w odchudzaniu
Cenny błonnik w ziarnach
Czy istnieją gatunki ziaren, które mogą wspomóc przy odchudzaniu? Do tej pory uważano, że są zdrowe, ale nie zawsze idą w parze z dbaniem o linię. Tymczasem ziarna, bogate w magiczny składnik jakim jest błonnik, potrafią bardzo wesprzeć działanie diety i ćwiczeń.
Czy istnieją gatunki ziaren, które mogą wspomóc przy odchudzaniu? Do tej pory uważano, że są zdrowe, ale nie zawsze idą w parze z dbaniem o linię. Tymczasem ziarna, bogate w magiczny składnik jakim jest błonnik, potrafią znacząco wesprzeć działanie diety i ćwiczeń. O błonniku mówi się sporo, ale warto lepiej się z nim zapoznać. To grupa substancji pochodząca z roślin. Nasz organizm nie jest w stanie go strawić. Podstawową właściwością tego węglowodanu złożonego jest pochłanianie wody. W żołądku powiększa swoją objętość, przez co daje uczucie sytości i wolniejsze trawienie. Dodatkowym plusem tego składnika jest fakt, że oprócz wchłaniania wody "zgarnia" on wszelkie niekorzystne substancje będące w organizmie, takie jak metale ciężkie lub tłuszcze. Można powiedzieć, że działa jak miotełka sprzątająca organizm. Znajdziemy go w czterech popularnych nasionkach: chia, siemieniu lnianym, komosie i ziarnach słonecznika. Podpowiadamy, jak ich
użyć w kuchni.