Śniadanie po afrykańsku
Afrykańskie śniadania to najczęściej pieczone na kamieniu lub blasze placki z mąki, podawane z warzywami i kubkiem kawy lub herbaty. Są jednak i kraje, które szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami. W Egipcie podaje się świeżo pieczony chleb, przypominający dmuchany placek, a do niego pastę z fasoli i pomidorów, hummus z ciecierzycy i pasty tahini, a do tego jajka na twardo i obowiązkowo sałatkę z pomidorów, cebuli i ogórków. Często dziań zaczyna się również od bułki z falafelami, czyli kotlecikami z ciecierzycy. Podobne śniadanie zjemy też w Maroku. Tu obok wspaniałego, płaskiego chleba, na talerzu znajdziemy różnego rodzaju dżemy, z najsłynniejszym, pomarańczowym na czele, a także znakomite sery owcze, oliwki, pomidory, pasty z bakłażanów, koniecznie pikantną harissę i masło – żółte, tłuste i bardzo aromatyczne.