24 kwietnia - dzień śniadania. Co podać na śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Najważniejszy posiłek dnia

Obraz
© Shutterstock.com

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. To, co jemy rano, ma nas pobudzić do działania i dodać nam energii na wiele godzin. Dobrze skomponowane śniadanie, to także podstawa zdrowej diety. Nie zapominajmy jednak, że poranny posiłek ma także wpływ na samopoczucie i nastrój.

Pyszne śniadanie z pewnością będzie lepszym wstępem do całego dnia niż połknięta na szybko kromka chleba z serem czy wędliną. Z okazji dnia śniadania, który obchodzimy 24 kwietnia, przyglądamy się temu, co i jak jadamy o poranku w różnych częściach świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Jajka i kiełbaski, czyli śniadanie po polsku

Obraz
© 123RF

Tradycyjne polskie śniadanie nie jest niestety ani zbyt zdrowe, ani dietetyczne. Jemy jajka pod różnymi postaciami, kanapki z białego pieczywa z masłem i wędliną, parówki lub kiełbaski gotowane na ciepło. O poranku zdecydowanie zbyt rzadko sięgamy po warzywa czy owoce.

Na świecie z pierwszym posiłkiem dnia bywa różnie. W niektórych krajach za całe śniadanie wystarcza kawa i rogalik. W innych, mimo wczesnej pory, urządza się prawdziwe uczty. Najważniejsze, by śniadanie po prostu zjeść. Po nocy nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki mikroelementów, witamin i kalorii. Od razu poprawia się nasze samopoczucie, wchodzimy na wyższe obroty i nie myślimy cały czas o jedzeniu.

/ 8Słodki poranek

Obraz
© 123RF

Zacznijmy od nacji, które do porządnego śniadania nie przywiązują wielkiej wagi. We Włoszech, Francji czy Hiszpanii dzień zaczyna się od kawy i kilku kęsów czegoś słodkiego: bułki z cynamonem, croissanta czy jakiejś drożdżówki. A to wszystko pochłaniane najczęściej w biegu. Najzdrowszą częścią śniadania w tych krajach jest sok pomarańczowy, często podawany do posiłku.

/ 8Ciężko i tłusto

Obraz
© 123RF

Na Wyspach Brytyjskich zjemy z kolei jedno z najbardziej obfitych śniadań na świecie. Talerz pełen przysmaków może szokować tych, którzy nie przywykli do takich posiłków. Podstawą są smażone w tłuszczu kiełbaski wieprzowe, boczek, pieczarki i kaszanka. Do tego grillowane pomidory i jajko sadzone. Jakby tego było mało, całość uzupełniają gotowana w pomidorach fasolka i tosty z białego chleba. To śniadanie jest tłuste, ciężkostrawne i nie pomoże nawet wypita po posiłku tradycyjna filiżanka herbaty.

/ 8Naleśniki o poranku

Obraz
© 123RF

Choć Amerykanie mają sporo wspólnego z Brytyjczykami, to w kwestii śniadania łączy obie te nacje tylko jedno: obfitość. W Stanach Zjednoczonych najbardziej popularnym daniem śniadaniowym są grube naleśniki, czyli pancakes, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem, ale wersja z bekonem także nie jest rzadko spotykana. Naleśniki często zastępują gofry, tym razem z bitą śmietaną. Jajka pod różnymi postaciami i kawa z mlekiem i ogromną ilością cukru uzupełniają amerykańskie śniadanie.

/ 8Nadziewane placuszki

Obraz
© 123RF

Ciekawe danie zastaniemy o poranku na kanadyjskim stole. To zrobione z ciasta pszennego placuszki z nadzieniem z ziemniaków lub mięsa mielonego. Czasem wnętrze placków wypełniane jest też białym serem i podaje z owocami. Jeśli ktoś woli treściwsze danie, także znajdzie tu coś dla siebie. Kanadyjczycy przepadają również za kiełbaskami – gotowanymi albo grillowanymi.

/ 8Śniadanie w Ameryce Południowej

Obraz
© 123RF

Wenezuela i Kolumbia słyną z arepas, czyli pierożków z ciasta drożdżowego, z farszem mięsnym lub warzywnym, smażonych w głębokim tłuszczu. Najczęściej kupuje się je na ulicznych straganach i je jeszcze gorące. Rzadko zdarza się, by arepas przygotowywać w domu, bo jest to wyjątkowo czasochłonne. Oczywiście, oprócz pierożków, na śniadanie je się w tych krajach mnóstwo owoców, które są dostępne zawsze i wszędzie. Banany, ananasy, mango czy fantastyczne gujawy podawane są albo pokrojone na kawałki, albo w formie koktajli i napojów.

/ 8Śniadanie po afrykańsku

Obraz
© 123RF

Afrykańskie śniadania to najczęściej pieczone na kamieniu lub blasze placki z mąki, podawane z warzywami i kubkiem kawy lub herbaty. Są jednak i kraje, które szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami. W Egipcie podaje się świeżo pieczony chleb, przypominający dmuchany placek, a do niego pastę z fasoli i pomidorów, hummus z ciecierzycy i pasty tahini, a do tego jajka na twardo i obowiązkowo sałatkę z pomidorów, cebuli i ogórków. Często dziań zaczyna się również od bułki z falafelami, czyli kotlecikami z ciecierzycy. Podobne śniadanie zjemy też w Maroku. Tu obok wspaniałego, płaskiego chleba, na talerzu znajdziemy różnego rodzaju dżemy, z najsłynniejszym, pomarańczowym na czele, a także znakomite sery owcze, oliwki, pomidory, pasty z bakłażanów, koniecznie pikantną harissę i masło – żółte, tłuste i bardzo aromatyczne.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja