Stek z tuńczyka
Smażone kawałki polędwicy z tuńczyka to pomysł na szybkie i smaczne danie. Musimy uważać, by ryby nie przesmażyć, bo będzie twarda. Stek musi być różowy w środku. Składniki: dwa plastry tuńczyka, dwie łyżki soku z cytryny, łyżka octu winnego, drobno posiekany ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, szczypiorek, świeże oregano, sól i pieprz. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy dwie minuty z każdej strony. Teraz czas na sos: sok z cytryny łączymy z oliwą, musztardą, czosnkiem, posiekanymi ziołami i octem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem usmażoną rybę.