Przepisy z tuńczykiem
Tuńczyk to jedna z najbardziej cenionych w kuchni ryb. Wielu uważa, że stek z tej ryby jest nawet lepszy od wołowego. Grono zwolenników ma też tuńczyk z puszki - nieodzowny dodatek do różnego rodzaju past i sałatek. Także miłośnicy sushi nie wyobrażają sobie kuchni bez tej ryby.
Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też prozdrowotne. Tuńczyk to źródło witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP. To wyjątkowo cenne składniki, dlatego warto włączyć tuńczyka do menu i wykorzystać go do przyrządzania dań na ciepło lub na zimno. Dziś w dniu tuńczykowego święta, proponujemy prawdziwą ucztę z rybą w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tatar z tuńczyka
Tuńczyk to jedna z tych ryb, które znakomicie smakują na surowo. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ryba nie traci żadnych składników odżywczych, jest lekkostrawna i smaczna. Składniki: 100 g świeżego tuńczyka, awokado, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka białego sezamu, sól i pieprz. Tuńczyka drobno siekamy, skrapiamy sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki dodając odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Awokado obieramy, zgniatamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. W miseczce układamy warstwę tuńczyka i awokado, wykładamy na talerz. Posypujemy sezamem.
Pasta z tuńczyka
Tuńczyk w puszce, najlepiej w sosie własnym, to konserwa, którą praktycznie zawsze mamy w lodówce. Możemy z niego przygotować znakomitą pastę kanapkową. Potrzebujemy: puszkę tuńczyka w sosie własnym, jajko ugotowane na twardo, ogórka kiszonego, szczypiorek, oliwę z oliwek, majonez, pieprz i sól do smaku. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajko i ogórka kroimy w kostkę dodając posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Stek z tuńczyka
Smażone kawałki polędwicy z tuńczyka to pomysł na szybkie i smaczne danie. Musimy uważać, by ryby nie przesmażyć, bo będzie twarda. Stek musi być różowy w środku. Składniki: dwa plastry tuńczyka, dwie łyżki soku z cytryny, łyżka octu winnego, drobno posiekany ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, szczypiorek, świeże oregano, sól i pieprz. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy dwie minuty z każdej strony. Teraz czas na sos: sok z cytryny łączymy z oliwą, musztardą, czosnkiem, posiekanymi ziołami i octem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem usmażoną rybę.
Spaghetti z tuńczykiem
Zapuszkowane kawałki tuńczyka idealnie pasują do makaronu. W kuchni włoskiej znajdziemy sporo przepisów na dania łączące te dwa składniki. Potrzebujemy: makaron spaghetti, puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki kaparów, kilka łyżek oliwy, sok z cytryny, szczyptę sproszkowanej papryki chili, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kapary, posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy tuńczyka z puszki i dodajemy łyżkę soku cytrynowego. Doprawiamy szczyptą chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane spaghetti wrzucamy na patelnię i mieszamy.
Roladki z tuńczykiem
Świetna przekąską, w której wykorzystamy tuńczyka, są roladki. Składniki: puszka tuńczyka w oliwie, 100 g jogurtu greckiego, dwa ogórki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Za pomocą mandoliny kroimy ogórka w długie i cienkie paski, obsypujemy je solą i po kilku minutach osuszamy ręcznikiem papierowym. Tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy pasek ogórka smarujemy jogurtem, układamy rybę i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami i doprawiamy solą i pieprzem.