2 maja. Dzień tuńczyka

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Przepisy z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk to jedna z najbardziej cenionych w kuchni ryb. Wielu uważa, że stek z tej ryby jest nawet lepszy od wołowego. Grono zwolenników ma też tuńczyk z puszki - nieodzowny dodatek do różnego rodzaju past i sałatek. Także miłośnicy sushi nie wyobrażają sobie kuchni bez tej ryby.

Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też prozdrowotne. Tuńczyk to źródło witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP. To wyjątkowo cenne składniki, dlatego warto włączyć tuńczyka do menu i wykorzystać go do przyrządzania dań na ciepło lub na zimno. Dziś w dniu tuńczykowego święta, proponujemy prawdziwą ucztę z rybą w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tatar z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk to jedna z tych ryb, które znakomicie smakują na surowo. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ryba nie traci żadnych składników odżywczych, jest lekkostrawna i smaczna. Składniki: 100 g świeżego tuńczyka, awokado, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka białego sezamu, sól i pieprz. Tuńczyka drobno siekamy, skrapiamy sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki dodając odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Awokado obieramy, zgniatamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. W miseczce układamy warstwę tuńczyka i awokado, wykładamy na talerz. Posypujemy sezamem.

/ 6Pasta z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk w puszce, najlepiej w sosie własnym, to konserwa, którą praktycznie zawsze mamy w lodówce. Możemy z niego przygotować znakomitą pastę kanapkową. Potrzebujemy: puszkę tuńczyka w sosie własnym, jajko ugotowane na twardo, ogórka kiszonego, szczypiorek, oliwę z oliwek, majonez, pieprz i sól do smaku. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajko i ogórka kroimy w kostkę dodając posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Stek z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Smażone kawałki polędwicy z tuńczyka to pomysł na szybkie i smaczne danie. Musimy uważać, by ryby nie przesmażyć, bo będzie twarda. Stek musi być różowy w środku. Składniki: dwa plastry tuńczyka, dwie łyżki soku z cytryny, łyżka octu winnego, drobno posiekany ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, szczypiorek, świeże oregano, sól i pieprz. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy dwie minuty z każdej strony. Teraz czas na sos: sok z cytryny łączymy z oliwą, musztardą, czosnkiem, posiekanymi ziołami i octem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem usmażoną rybę.

/ 6Spaghetti z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Zapuszkowane kawałki tuńczyka idealnie pasują do makaronu. W kuchni włoskiej znajdziemy sporo przepisów na dania łączące te dwa składniki. Potrzebujemy: makaron spaghetti, puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki kaparów, kilka łyżek oliwy, sok z cytryny, szczyptę sproszkowanej papryki chili, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kapary, posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy tuńczyka z puszki i dodajemy łyżkę soku cytrynowego. Doprawiamy szczyptą chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane spaghetti wrzucamy na patelnię i mieszamy.

/ 6Roladki z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Świetna przekąską, w której wykorzystamy tuńczyka, są roladki. Składniki: puszka tuńczyka w oliwie, 100 g jogurtu greckiego, dwa ogórki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Za pomocą mandoliny kroimy ogórka w długie i cienkie paski, obsypujemy je solą i po kilku minutach osuszamy ręcznikiem papierowym. Tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy pasek ogórka smarujemy jogurtem, układamy rybę i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami i doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce