2 maja. Dzień tuńczyka

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Przepisy z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk to jedna z najbardziej cenionych w kuchni ryb. Wielu uważa, że stek z tej ryby jest nawet lepszy od wołowego. Grono zwolenników ma też tuńczyk z puszki - nieodzowny dodatek do różnego rodzaju past i sałatek. Także miłośnicy sushi nie wyobrażają sobie kuchni bez tej ryby.

Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też prozdrowotne. Tuńczyk to źródło witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP. To wyjątkowo cenne składniki, dlatego warto włączyć tuńczyka do menu i wykorzystać go do przyrządzania dań na ciepło lub na zimno. Dziś w dniu tuńczykowego święta, proponujemy prawdziwą ucztę z rybą w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tatar z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk to jedna z tych ryb, które znakomicie smakują na surowo. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ryba nie traci żadnych składników odżywczych, jest lekkostrawna i smaczna. Składniki: 100 g świeżego tuńczyka, awokado, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka białego sezamu, sól i pieprz. Tuńczyka drobno siekamy, skrapiamy sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki dodając odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Awokado obieramy, zgniatamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. W miseczce układamy warstwę tuńczyka i awokado, wykładamy na talerz. Posypujemy sezamem.

/ 6Pasta z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Tuńczyk w puszce, najlepiej w sosie własnym, to konserwa, którą praktycznie zawsze mamy w lodówce. Możemy z niego przygotować znakomitą pastę kanapkową. Potrzebujemy: puszkę tuńczyka w sosie własnym, jajko ugotowane na twardo, ogórka kiszonego, szczypiorek, oliwę z oliwek, majonez, pieprz i sól do smaku. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajko i ogórka kroimy w kostkę dodając posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Stek z tuńczyka

Obraz
© Getty Images

Smażone kawałki polędwicy z tuńczyka to pomysł na szybkie i smaczne danie. Musimy uważać, by ryby nie przesmażyć, bo będzie twarda. Stek musi być różowy w środku. Składniki: dwa plastry tuńczyka, dwie łyżki soku z cytryny, łyżka octu winnego, drobno posiekany ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, szczypiorek, świeże oregano, sól i pieprz. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy dwie minuty z każdej strony. Teraz czas na sos: sok z cytryny łączymy z oliwą, musztardą, czosnkiem, posiekanymi ziołami i octem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem usmażoną rybę.

/ 6Spaghetti z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Zapuszkowane kawałki tuńczyka idealnie pasują do makaronu. W kuchni włoskiej znajdziemy sporo przepisów na dania łączące te dwa składniki. Potrzebujemy: makaron spaghetti, puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki kaparów, kilka łyżek oliwy, sok z cytryny, szczyptę sproszkowanej papryki chili, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kapary, posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy tuńczyka z puszki i dodajemy łyżkę soku cytrynowego. Doprawiamy szczyptą chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane spaghetti wrzucamy na patelnię i mieszamy.

/ 6Roladki z tuńczykiem

Obraz
© Getty Images

Świetna przekąską, w której wykorzystamy tuńczyka, są roladki. Składniki: puszka tuńczyka w oliwie, 100 g jogurtu greckiego, dwa ogórki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Za pomocą mandoliny kroimy ogórka w długie i cienkie paski, obsypujemy je solą i po kilku minutach osuszamy ręcznikiem papierowym. Tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy pasek ogórka smarujemy jogurtem, układamy rybę i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami i doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna