Pikantna kapusta włoska
Miłośnikami ostrego jedzenia nie muszą być jedynie mięsożercy. Wegetarianie, którzy lubią ostry smak papryczek chili, nie pozostają bezradni. Oto jedna z propozycji.
Składniki: jedna, średnia kapusta włoska, śmietana, litr bulionu warzywnego, cebula, dwa ząbki czosnku, dwie czerwone papryczki chili, dwie łyżki mąki ryżowej, oliwa, sól i pieprz.
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno i gotujemy we wrzątku około pięć minut. Dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do rondla, dodajemy bulion, śmietanę, posiekane chili i kapustę. Solimy do smaku i dusimy około pół godziny, aż kapusta będzie miękka, a większość bulionu wyparuje. Podajemy jako samodzielne danie z makaronem lub kaszą.