16 stycznia - dzień pikantnych potraw
Pełne doskonałej na trawienie kapsaicyny.
Udka z kurczaka na ostro
Większość Polaków nie jest przyzwyczajona do ostrych potraw. Jemy je najczęściej na wakacjach, bo praktycznie we wszystkich ciepłych krajach potrawy są wzbogacane o zielone lub czerwone papryczki chili. Pikantne potrawy, o czym wie niewielu, są bardzo zdrowe i pomagają w odchudzaniu. Zawarta w papryczkach kapsaicyna ułatwia i przyspiesza trawienie, a dodatkowo wzmacnia odporność. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań do takiej diety, sięgajmy po pikantne dania jak najczęściej. Tym bardziej, że łatwo jest przygotować je w domu.
Wiele pikantnych dań w naszych restauracjach pochodzi z Dalekiego Wschodu. Udka na ostro to jedna z takich właśnie propozycji.
Składniki: kilogram udek z kurczaka, szklanka mleka kokosowego, dwie szalotki, dwa ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, dwie łyżki czerwonej pasty curry, pół puszki krojonych pomidorów, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka mielonej kolendry, pęczek świeżej kolendry, jedna papryczka chili, cytryna.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i imbir. Po minucie dodajemy pokrojone chili (dla najtwardszych z nasionami) i udka z kurczaka. Podsmażamy krótko, aż kurczak lekko się zrumieni, dodajemy pastę curry i pozostałe składniki. Dusimy udka kilkanaście minut na bardzo małym ogniu, aż mleczko kokosowe wyparuje prawie w całości. Podajemy z ryżem.
Pikantna kapusta włoska
Miłośnikami ostrego jedzenia nie muszą być jedynie mięsożercy. Wegetarianie, którzy lubią ostry smak papryczek chili, nie pozostają bezradni. Oto jedna z propozycji.
Składniki: jedna, średnia kapusta włoska, śmietana, litr bulionu warzywnego, cebula, dwa ząbki czosnku, dwie czerwone papryczki chili, dwie łyżki mąki ryżowej, oliwa, sól i pieprz.
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno i gotujemy we wrzątku około pięć minut. Dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do rondla, dodajemy bulion, śmietanę, posiekane chili i kapustę. Solimy do smaku i dusimy około pół godziny, aż kapusta będzie miękka, a większość bulionu wyparuje. Podajemy jako samodzielne danie z makaronem lub kaszą.
Pierś z kurczaka w imbirze
Ostrość potrawom nadaje nie tylko chili. Imbir także jest dość pikantny, szczególnie świeży. Jednak dopiero połączenie tych dwóch składników daje piorunujące efekty.
Składniki: dwie piersi w kurczaka (500 gramów), duża marchew, 150 gramów imbiru, łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu ostrygowego, papryczka chili, dwa ząbki czosnku, szczypiorek, olej.
Piersi kurczaka kroimy w plastry. Na rozgrzany na patelni lub w woku olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy kurczaka i mieszając smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w zapałki imbir i marchewkę, sos sojowy i ostrygowy, chili i dusimy. Na koniec dosypujemy posiekany szczypiorek. Podajemy z ryżem.
Ostry kebab indyjski
W kuchni tureckiej, arabskiej i indyjskiej jednym z najbardziej popularnych dań jest kebab. Ta potrawa z mielonego mięsa ma różne odmiany, jednak czasem trafimy na odmiany o kolorze mocno czerwonym. To oznacza, że jest to wersja tylko dla prawdziwych twardzieli: kolor nadają bowiem papryczki chili.
Składniki: pół kilograma jagnięciny, pół kilograma wołowiny, dwa jajka, ząbek czosnku, pęczek świeżej kolendry, łyżeczka kminu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka mielonej kolendry, sól, dwie łyżeczki ostrej, mielonej papryczki chili.
Jagnięcinę i wieprzowinę mielimy w maszynce razem z czosnkiem. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kiełbaski, długości mniej więcej 10 centymetrów. Układamy kebaby w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny. Podajemy z pieczywem i sałatkami.
Tacos z piekła rodem
Meksyk to ojczyzna chili. Występujących w tamtejszej kuchni odmian papryczek nie można zliczyć. Nie jest więc dziwne, że wiele meksykańskich dań jest wyjątkowo ostrych. Na przykład niektóre odmiany tacos.
Składniki: 300 gramów drobno posiekanej, ale nie zmielonej wołowiny, puszka czerwonej fasoli, kolba kukurydzy, łyżeczka ostrego chili w płatkach, jedna marynowana papryczka jalapeno, sól, pieprz, oliwa tarty żółty ser, opakowanie gotowych placków tacos.
Mięso smażymy na oliwie, aż będzie rumiane, a sok wyparuje. Dodajemy fasolę, obcięte z kolby ziarna kukurydzy, posiekaną papryczkę jalapeno i przyprawy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Farsz nakładamy na placuszki, posypujemy serem i składamy na pół. Najlepiej wcześniej przygotować coś do picia, bo potrawa jest naprawdę ostra!
Agata Dudkiewicz/Wp Kuchnia