16 stycznia - dzień pikantnych potraw

Pełne doskonałej na trawienie kapsaicyny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Udka z kurczaka na ostro

Obraz
© Shutterstock.com

Większość Polaków nie jest przyzwyczajona do ostrych potraw. Jemy je najczęściej na wakacjach, bo praktycznie we wszystkich ciepłych krajach potrawy są wzbogacane o zielone lub czerwone papryczki chili. Pikantne potrawy, o czym wie niewielu, są bardzo zdrowe i pomagają w odchudzaniu. Zawarta w papryczkach kapsaicyna ułatwia i przyspiesza trawienie, a dodatkowo wzmacnia odporność. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań do takiej diety, sięgajmy po pikantne dania jak najczęściej. Tym bardziej, że łatwo jest przygotować je w domu.

Wiele pikantnych dań w naszych restauracjach pochodzi z Dalekiego Wschodu. Udka na ostro to jedna z takich właśnie propozycji.
Składniki: kilogram udek z kurczaka, szklanka mleka kokosowego, dwie szalotki, dwa ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, dwie łyżki czerwonej pasty curry, pół puszki krojonych pomidorów, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka mielonej kolendry, pęczek świeżej kolendry, jedna papryczka chili, cytryna.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i imbir. Po minucie dodajemy pokrojone chili (dla najtwardszych z nasionami) i udka z kurczaka. Podsmażamy krótko, aż kurczak lekko się zrumieni, dodajemy pastę curry i pozostałe składniki. Dusimy udka kilkanaście minut na bardzo małym ogniu, aż mleczko kokosowe wyparuje prawie w całości. Podajemy z ryżem.

/ 5Pikantna kapusta włoska

Obraz
© Fotolia

Miłośnikami ostrego jedzenia nie muszą być jedynie mięsożercy. Wegetarianie, którzy lubią ostry smak papryczek chili, nie pozostają bezradni. Oto jedna z propozycji.
Składniki: jedna, średnia kapusta włoska, śmietana, litr bulionu warzywnego, cebula, dwa ząbki czosnku, dwie czerwone papryczki chili, dwie łyżki mąki ryżowej, oliwa, sól i pieprz.
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno i gotujemy we wrzątku około pięć minut. Dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do rondla, dodajemy bulion, śmietanę, posiekane chili i kapustę. Solimy do smaku i dusimy około pół godziny, aż kapusta będzie miękka, a większość bulionu wyparuje. Podajemy jako samodzielne danie z makaronem lub kaszą.

/ 5Pierś z kurczaka w imbirze

Obraz
© Fotolia

Ostrość potrawom nadaje nie tylko chili. Imbir także jest dość pikantny, szczególnie świeży. Jednak dopiero połączenie tych dwóch składników daje piorunujące efekty.
Składniki: dwie piersi w kurczaka (500 gramów), duża marchew, 150 gramów imbiru, łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu ostrygowego, papryczka chili, dwa ząbki czosnku, szczypiorek, olej.
Piersi kurczaka kroimy w plastry. Na rozgrzany na patelni lub w woku olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy kurczaka i mieszając smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w zapałki imbir i marchewkę, sos sojowy i ostrygowy, chili i dusimy. Na koniec dosypujemy posiekany szczypiorek. Podajemy z ryżem.

/ 5Ostry kebab indyjski

Obraz
© Fotolia

W kuchni tureckiej, arabskiej i indyjskiej jednym z najbardziej popularnych dań jest kebab. Ta potrawa z mielonego mięsa ma różne odmiany, jednak czasem trafimy na odmiany o kolorze mocno czerwonym. To oznacza, że jest to wersja tylko dla prawdziwych twardzieli: kolor nadają bowiem papryczki chili.
Składniki: pół kilograma jagnięciny, pół kilograma wołowiny, dwa jajka, ząbek czosnku, pęczek świeżej kolendry, łyżeczka kminu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka mielonej kolendry, sól, dwie łyżeczki ostrej, mielonej papryczki chili.
Jagnięcinę i wieprzowinę mielimy w maszynce razem z czosnkiem. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kiełbaski, długości mniej więcej 10 centymetrów. Układamy kebaby w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny. Podajemy z pieczywem i sałatkami.

/ 5Tacos z piekła rodem

Obraz
© Fotolia

Meksyk to ojczyzna chili. Występujących w tamtejszej kuchni odmian papryczek nie można zliczyć. Nie jest więc dziwne, że wiele meksykańskich dań jest wyjątkowo ostrych. Na przykład niektóre odmiany tacos.
Składniki: 300 gramów drobno posiekanej, ale nie zmielonej wołowiny, puszka czerwonej fasoli, kolba kukurydzy, łyżeczka ostrego chili w płatkach, jedna marynowana papryczka jalapeno, sól, pieprz, oliwa tarty żółty ser, opakowanie gotowych placków tacos.
Mięso smażymy na oliwie, aż będzie rumiane, a sok wyparuje. Dodajemy fasolę, obcięte z kolby ziarna kukurydzy, posiekaną papryczkę jalapeno i przyprawy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Farsz nakładamy na placuszki, posypujemy serem i składamy na pół. Najlepiej wcześniej przygotować coś do picia, bo potrawa jest naprawdę ostra!

Agata Dudkiewicz/Wp Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika