Sałatka jarzynowa
Choć nie ma szczególnej symboliki, jest częstym gościem na wigilijnym stole. Podajemy przepis na wersję podstawową. Można zaostrzyć jej charakter chrzanem, dorzucić pora albo garść orzechów włoskich - symbol człowieka, a ze względu na swój specyficzny kształt również aktywności umysłowej i mądrości.
*Składniki: *3 marchewki, 4 ziemniaki, pół selera, pietruszka, mała cebula, jabłko, 3 ogórki kiszone, 2 jajka, puszka groszku konserwowego, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, sól.
*Wykonanie: *warzywa wyszorować. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i połówkę selera ugotować do miękkości. Ugotowane i przestudzone warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i też pokroić. Ogórki, obmyte pod wodą, pokroić. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić. Całość wymieszać, dodać groszek. Majonez, musztardę i jogurt połączyć w miseczce, doprawić solą i wymieszać z warzywami.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Korzystałam z:
"Kuchnia polska", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2004, 2012
"Kuchnia polska", Małgorzata Caprari, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007