Kiełkujący czosnek – zdrowy czy nie?
Agnieszka Maciąg, znana niegdyś modelka, a dziś promotorka zdrowego stylu życia, twierdzi, że kiełkujący czosnek nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwe dla zdrowia związki. "Podczas moich warsztatów w Pałacu Sulisław dr. Kurshan przygotowując potrawę z czosnkiem (każdy dobry lekarz ajurwedy jest doskonałym kucharzem – bo przecież nasze pożywienie powinno być naszym lekarstwem!), gdy obrał czosnek i zobaczył zielone kiełki, od razu powiedział, że nie można tego jeść. 'To jest dla człowieka trucizna' – powiedział stanowczym tonem, po czym każdy ząbek czosnku sprawnie przekroił wzdłuż na dwie części i wyjął z nich zielone kiełki. Resztę czosnku normalnie wykorzystał. I ja tej pradawnej wiedzy ufam. I tego się trzymam" – czytamy na blogu Maciąg.