10. Karkówka wieprzowa - 66 mg/100 g
Porównując różne rodzaje czerwonego mięsa - wołowinę, wieprzowinę, baraninę i cielęcinę, różnice w poziomie cholesterolu nie są duże. Najwięcej tego związku znajdziemy jednak w karkówce wieprzowej. Jeśli więc mamy problemy z układem krążenie, lepiej jej unikajmy. Generalnie jednak z czerwonego mięsa rezygnować nie powinniśmy. To najlepsze źródło żelaza, którego Polakom, a zwłaszcza Polkom często brakuje. W mięsie znajduje się tzw. żelazo hemowe, którego nasz organizm jest w stanie przyswoić około 20 proc. Dla porównania żelaza niehemowego pochodzącego z roślin przyswajamy jedynie 3-5 proc. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik stosując dietę bezmięsną, musielibyśmy zmienić się w króliki. Niedobór żelaza wydaje się zaskakujący, bo w naszym kraju je się sporo mięsa, niestety przede wszystkim w formie wysokoprzetworzonych wędlin słabej jakości i o niskich wartościach odżywczych. Po dobre czerwone mięso sięgamy rzadko, a powinno znajdować się na naszych stołach 3 razy w tygodniu. Najlepszy jest
chudy schab i polędwica wieprzowa. Ważny jest też sposób przygotowania mięsa. Jeśli będziemy je panierować i smażyć w głębokim tłuszczu, zaserwujemy sobie dodatkowe 300 - 400 kcal na danie. Co nie sprzyja ani zdrowiu, ani figurze.