1. Jajko - 360 mg/100 g
Jajko, a szczególnie żółtko to prawdziwa bomba cholesterolowa. Z tego właśnie powodu powszechnie mówiło się, że nie wolno jeść ich więcej niż 1-2 tygodniowo. Dziś na szczęście jajko wróciło do łask i znów uważane jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Nawet u osób z podwyższonym cholesterolem dopuszcza się jedzenie 1 jajka dziennie. A to ze względu na jego niezwykłe wartości odżywcze. Zwróciłabym uwagę przede wszystkim na pełnowartościowe białko. Na świecie tylko dwa produkty zawierają białko uznawane za wzorcowe - to mleko kobiety i właśnie jajko. Znajdziemy w nim optymalny skład aminokwasów, w tym aminokwasów egzogennych - czyli tych, których organizm sam wyprodukować nie jest w stanie. Warto też wspomnieć o witaminie B12, jedynej z grupy B, której nie znajdziemy w żadnym produkcie roślinnym. Jajka powinny więc koniecznie jeść osoby, które nie jedzą mięsa. Należy też pamiętać, że jest to bogate źródło niezwykle ważnej dla mózgu lecytyny. Dlatego mimo wysokiego poziomu cholesterolu, jajka
powinny stanowić element naszej codziennej diety.
Zawartość cholesterolu w 100 gramach produktu - na podstawie oficjalnych tabeli Instytutu Żywności i Żywienia.
AD/mmch