2. Wątróbka wieprzowa - 345 mg/100 g (pasztet z wątróbki - 370 mg/100 g)
Zarówno mózg jak i wątroba, to właśnie te organy w ciele człowieka, w których cholesterolu jest najwięcej. W wątrobie - gdyż to ona go produkuje. Mózg jest z kolei narządem wyjątkowym, gdyż w przeciwieństwie do reszty, w dużej części składa się z tłuszczu - przede wszystkim za sprawą warstwy izolacyjnej, czyli mieliny. Nie dziwi więc, że zarówno wątróbka, jak i móżdżek (także u zwierząt) są produktami spożywczymi o bardzo wysokiej zawartości cholesterolu. O ile jednak móżdżek jadany jest niezwykle rzadko, po wątróbkę niestety sięgamy częściej. Niestety, gdyż nie tylko cholesterol przemawia za wyłączeniem jej z naszego jadłospisu. Wątroba jako narząd nie tylko odpowiada za produkcję cholesterolu, ale pełni też funkcję detoksykacyjną. Kumuluje więc w sobie wszystkie "trucizny". Szczególnie odradzam spożywanie wątroby od zwierząt z hodowli konwencjonalnej, gdzie zwierzętom profilaktycznie podaje się antybiotyki i hormony wzrostu, by jak najszybciej nadawały się do uboju. Jeśli ktoś uwielbia wątróbkę i nie
potrafi z niej zrezygnować, powinien sięgać po nią nie częściej niż raz na pół roku albo trochę częściej, jeśli wątroba pochodzi od zwierzęcia z hodowli ekologicznej.