Trwa ładowanie...

Zielone warzywa. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Zielone warzywa powinny pojawiać się w naszej diecie codziennie. Przede wszystkim dlatego, że zawierają one mnóstwo żelaza i witaminy C. Szpinak, brukselkę, natkę pietruszki czy koperek łączy jednak nie tylko to. Są one po prostu bardzo zdrowe.

Warto wzbogacić jesienną dietę o zielone warzywaWarto wzbogacić jesienną dietę o zielone warzywaŹródło: 123RF
dpvygo3
dpvygo3

Natka pietruszki

Zacznijmy od natki pietruszki. Niewielki pęczek, dodany do sałatki, zupy czy sosu dostarczy nam aż 5 mg żelaza. To praktycznie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W dodatku w natce znajdziemy ogromne ilości witamin C i A, wapnia oraz magnezu. Zioło to pomaga więc w zapobieganiu anemii, krzywicy, działa również świetnie na wzrok.

Koperek

Podobne właściwości ma koperek, w którym oprócz żelaza znajdziemy potas, a także wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koperek to również znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Jedzenie koperku zapobiega wzdęciom, dlatego warto go dodawać np. do dań z kapusty. Koper ma także właściwości uspokajające i uśmierzające bóle żołądka i skurcze jelit.

Szpinak

Znienawidzony przez wielu szpinak ma mniej żelaza niż natka pietruszki, ale i tak jest tego pierwiastka w nim sporo, bo w 100 gramach liści znajdziemy 2,8 mg żelaza. Roślina ta to również znakomite źródło beta-karotenu oraz witaminy C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.

Owoce i warzywa w diecie

Boćwina

Kolejnym bardzo zdrowym zielonym warzywem jest niedoceniana boćwina, czyli burak liściasty. W prawie żadnej innej roślinie nie ma tak dużej zawartości potasu, mikroelementu pozwalającego utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku to znakomite źródło białka roślinnego oraz wielu witamin. Boćwina powoli wraca do łask, a przygotowywana podobnie jak szpinak, czyli lekko duszona ze śmietaną lub z jajkiem może zastąpić nam wiele potraw mięsnych.

dpvygo3

Jarmuż

Bardzo modny w ostatnich latach jarmuż to warzywo, które możemy jeść w stanie świeżym przez cały rok, bo nawet zasypany śniegiem nie gnije i nadaje się do jedzenia. Poza, oczywiście, żelazem, znajdziemy w nim ogromne ilości witaminy C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas i cynk. Nie bez znaczenia jest również to, że jarmuż to źródło tak bardzo potrzebnego nam błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego.

Jarmuż 123RF
Źródło: 123RF

Szczypiorek

Szczypiorek, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera spore ilości żelaza, a także witaminy B1, B2 i C, a także potas, magnez i fosfor. Szczególnym składnikiem, który nadaje smak i zapach szczypiorkowi są związki siarki. Ich zawartość powoduje, że szczypior wzmaga apetyt, i ma właściwości bakteriobójcze. Poprawia także stan włosów i paznokci.

Brukselka

Na koniec brukselka. Znajdziemy w niej żelazo, sporo witaminy C, potasu oraz kwasu foliowego, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz działa świetnie na układ odpornościowy. Zbyt długo gotowana brukselka szybko nabiera brzydkiego zapachu i traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej jeść ją lekko tylko obgotowaną w osolonym wrzątku.

dpvygo3

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dpvygo3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpvygo3
Więcej tematów