Makaron z sosem. Szybki i pyszny obiad na jesień
Przepyszny sos do makaronu z polędwiczkami wieprzowymi i warzywami. Nie wymaga zbyt długiego gotowania i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Będzie doskonały na szybki jesienny obiad po pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle 280g polędwicy wieprzowej
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 150 g pulpy pomidorowej
- mrożona lub świeża włoszczyzna (pokrojona w paski)
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojona włoszczyznę oraz seler naciowy.
- Polędwice kroimy w ok. 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni razem z warzywami. Całość podlewamy białym winem.
- Po wyparowaniu alkoholu dodajemy pulpę pomidorową i niewielką ilość gorącej wody. Wszystko dusimy ok. 10 minut.
- Makaron gotujemy al dente i dodajemy na patelnie do przygotowanego sosu. Mieszamy całość i wykładamy na talerz, dekorując rukolą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl