Szaszłyki na kilka sposobów
To nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Do przygotowanie szaszłyków oprócz produktów spożywczych niezbędne będą patyczki - zazwyczaj używamy bambusowych, które najlepiej delikatnie zwilżyć zanim nabijemy na nie składniki i wrzucimy na ruszt. Prawdziwi fani grilla mogą zainwestować też w metalową wersję "patyczków" z praktyczną rączką. A teraz czas na przepisy. Pierwszy z nich to ziemniaczana propozycja z VideoKuchni. Wystarczą cztery składniki i przyprawy.
Szaszłyki ziemniaczane
Szaszłyki z kurczaka
Kurczak doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów - warto dodać je nie tylko na patyczkach, ale również podać jako sos do polania gotowych szaszłyków. Wcześniej pokrojone na kawałki mięso i umyte pomidory warto zamarynować w mieszance miodu (1 łyżka), sosu sojowego (1 łyżka) i imbiru w proszku (1 łyżeczka). Marynatę można delikatnie rozrzedzić wodą. Po 3-4 godzinach marynowania, produkty wystarczy nabić na patyczki i przygotować na ruszcie lub patelni grillowej.
Szaszłyki z pieczarkami
Umyte pieczarki i inne warzywa pokrojone w kostkę (np. papryki, cukinia i czerwona cebula) najlepiej skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą morską, pieprzem, majerankiem, rozmarynem. Nabić na patyczki i grillować kilka minut z każdej strony.
Szaszłyki z łososiem
Nie tylko mięsne i wege szaszłyki to kulinarna uczta dla podniebienia. Oczyszczone i doprawione kawałki łososia wraz z plasterkami cukinii i pomidorkami koktajlowymi to jeden z pomysłów na podanie ryby na patyku. Oprócz podstawowych przypraw, czyli soli (szczególnie morskiej lub himalajskiej) i świeżo mielonego pieprzu, przyda się świeży rozmaryn, który dodatkowo podkreśli smak produktów.
Szaszłyki z truskawkami i piankami
Pianki typu marshmallows to ulubiony przysmak Amerykanów podczas grillowania i ogniska. Podgrzane nabierają wyjątkowej struktury i stanowią słodki przysmak na gorąco. Jeśli dodamy do nich truskawki (które także można wrzucić na ruszt na patyczkach) i gotowe polejemy czekoladą lub syropem klonowym, mamy gwarancję oryginalnego i pysznego deseru.
Szaszłyki warzywne
Oprócz najczęściej grillowanych warzyw, czyli cukinii i papryki, na grilla warto wrzucić także kukurydzę i polecane na wcześniejszych slajdach pomidorki koktajlowe. Całość skropiona oliwą i doprawiona (np. solą ziołową, pieprzem kajeńskim, czerwoną papryką)
po zgrillowaniu może być zdrowym obiadem lub warzywną przekąską.
Szaszłyki z tostami na słodko
Nadadzą się śniadanie lub podwieczorek. Tosty z dżemem (gęstym i lekko kwaskowatym np. z porzeczek) plus sezonowe owoce - np. truskawki, ale świetnie sprawdzą się też morele i banany (w skórce) - stanowić będą ciekawe połączenie na patyku.
Szaszłyki z kiełbasą
Szaszłyki jak sałatka caprese
Szaszłyki można podawać także bez obróbki termiczne. Przykładowo sałatka caprese nabita na patyczki (minikulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i listki bazylii)
to prosta i ładnie prezentująca się przystawka na przyjęcie w domu.
Szaszłyki z krewetek
Te owoce morza również warto nabić na patyczki i zgrillować. Wcześniej należy je oczywiście oczyścić (zostawiając ogonki, dzięki czemu będą trzymać strukturę), doprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Skropić oliwą i ugrillować. Gotowe można posypać zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.