Szaszłyki na kilka sposobów

To nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Do przygotowanie szaszłyków oprócz produktów spożywczych niezbędne będą patyczki - zazwyczaj używamy bambusowych, które najlepiej delikatnie zwilżyć zanim nabijemy na nie składniki i wrzucimy na ruszt. Prawdziwi fani grilla mogą zainwestować też w metalową wersję "patyczków" z praktyczną rączką. A teraz czas na przepisy. Pierwszy z nich to ziemniaczana propozycja z VideoKuchni. Wystarczą cztery składniki i przyprawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Szaszłyki ziemniaczane

/ 10Szaszłyki z kurczaka

Obraz
© Shutterstock.com

Kurczak doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów - warto dodać je nie tylko na patyczkach, ale również podać jako sos do polania gotowych szaszłyków. Wcześniej pokrojone na kawałki mięso i umyte pomidory warto zamarynować w mieszance miodu (1 łyżka), sosu sojowego (1 łyżka) i imbiru w proszku (1 łyżeczka). Marynatę można delikatnie rozrzedzić wodą. Po 3-4 godzinach marynowania, produkty wystarczy nabić na patyczki i przygotować na ruszcie lub patelni grillowej.

/ 10Szaszłyki z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Umyte pieczarki i inne warzywa pokrojone w kostkę (np. papryki, cukinia i czerwona cebula) najlepiej skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą morską, pieprzem, majerankiem, rozmarynem. Nabić na patyczki i grillować kilka minut z każdej strony.

/ 10Szaszłyki z łososiem

Obraz
© Fotolia

Nie tylko mięsne i wege szaszłyki to kulinarna uczta dla podniebienia. Oczyszczone i doprawione kawałki łososia wraz z plasterkami cukinii i pomidorkami koktajlowymi to jeden z pomysłów na podanie ryby na patyku. Oprócz podstawowych przypraw, czyli soli (szczególnie morskiej lub himalajskiej) i świeżo mielonego pieprzu, przyda się świeży rozmaryn, który dodatkowo podkreśli smak produktów.

/ 10Szaszłyki z truskawkami i piankami

Obraz
© 123RF.COM

Pianki typu marshmallows to ulubiony przysmak Amerykanów podczas grillowania i ogniska. Podgrzane nabierają wyjątkowej struktury i stanowią słodki przysmak na gorąco. Jeśli dodamy do nich truskawki (które także można wrzucić na ruszt na patyczkach) i gotowe polejemy czekoladą lub syropem klonowym, mamy gwarancję oryginalnego i pysznego deseru.

/ 10Szaszłyki warzywne

Obraz
© Shutterstock.com

Oprócz najczęściej grillowanych warzyw, czyli cukinii i papryki, na grilla warto wrzucić także kukurydzę i polecane na wcześniejszych slajdach pomidorki koktajlowe. Całość skropiona oliwą i doprawiona (np. solą ziołową, pieprzem kajeńskim, czerwoną papryką)
po zgrillowaniu może być zdrowym obiadem lub warzywną przekąską.

/ 10Szaszłyki z tostami na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Nadadzą się śniadanie lub podwieczorek. Tosty z dżemem (gęstym i lekko kwaskowatym np. z porzeczek) plus sezonowe owoce - np. truskawki, ale świetnie sprawdzą się też morele i banany (w skórce) - stanowić będą ciekawe połączenie na patyku.

/ 10Szaszłyki z kiełbasą

/ 10Szaszłyki jak sałatka caprese

Obraz
© 123RF.COM

Szaszłyki można podawać także bez obróbki termiczne. Przykładowo sałatka caprese nabita na patyczki (minikulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i listki bazylii)
to prosta i ładnie prezentująca się przystawka na przyjęcie w domu.

10 / 10Szaszłyki z krewetek

Obraz
© Shutterstock.com

Te owoce morza również warto nabić na patyczki i zgrillować. Wcześniej należy je oczywiście oczyścić (zostawiając ogonki, dzięki czemu będą trzymać strukturę), doprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Skropić oliwą i ugrillować. Gotowe można posypać zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja