Rosół z pieczonych kaczych korpusów - alternatywa dla babcinej zupy
Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Rosół, czyli królowa polskich zup to chyba jedno z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Zazwyczaj jednak rzadko udaje się ugotować równie pyszny i esencjonalną zupę.
Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Rosół, czyli królowa polskich zup to chyba jedno z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Jednak zazwyczaj rzadko udaje się ugotować równie pyszną i esencjonalną zupę.
Rosół będzie smakował jeszcze doskonalej, jeśli mięso, na którym go przyrządzamy, wcześniej upieczemy. Idealnie nadawać będą się do tego kacze korpusy. By nadać zupie pięknej złocistej barwy, warto wrzucić do niej cebulę w łupinie. Swój przepis na rosół pokazał Jerzy Nogal.