Jak wykorzystać jagody w kuchni. Oto kilka naszych propozycji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami lub czernicami należą do owoców, które zbiera się jedynie w naturalnym środowisku. Nie uprawia się ich, bo poza lasem nie urosną i nie będą owocować. Smaku czarnych jagód nie da się porównać z niczym innym. Są słodkie, bardzo aromatyczne i charakterystyczne.

Sok z jagód jest mocno koloryzujący, więc kiedyś farbowano nim tkaniny. Lepiej jednak je jeść niż używać w charakterze barwnika, bo są pyszne i bardzo zdrowe. Zawarte w nich substancje niszczą wolne rodniki i mają dobroczynny wpływ np. na wzrok. W kuchni można z nich przyrządzać wiele potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sok z jagód

Obraz
© Shutterstock.com

Napoje owocowe to świetny sposób na zachowanie smaków lata na zimę. Sok z jagód to właśnie taka propozycja. Do jego przygotowania potrzebujemy: dwa litry jagód, dwie szklanki cukru i litr wody. Jagody dokładnie myjemy i przebieramy, usuwając suche i popsute owoce. W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem, wrzucamy jagody i podgrzewamy na małym gazie godzinę, aż owoce się rozpadną. Gorący wywar przecedzamy przez sito, wyciskamy resztki owoców, a sok wlewamy do butelek. Pasteryzujemy pół godziny w temp. 80 stopni C.

/ 6Chutney jagodowy

Obraz
© 123RF

Jak wiele owoców, jagody możemy łączyć z ostrymi przyprawami przygotowując chutney, czyli sos do mięs. Składniki: dwie szklanki jagód, kawałek świeżego imbiru, papryczkę chili, mieloną kolendrę, mielony pieprz, trochę cukru, szczyptę soli, pęczek mięty. W dużym garnku gotujemy pół szklanki wody, dodajemy jagody, posiekany imbir i miętę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy godzinę, aż sos zrobi się gęsty. Gotowy przekładamy do małych słoiczków, w lodówce wytrzyma kilka tygodni.

/ 6Lody jagodowe

Obraz
© 123RF

Lody jagodowe uwielbiają nie tylko dzieci, które chwalą się na niebiesko zabarwionym językiem. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę gęstej śmietany kremówki, pół szklanki cukru pudru, laskę wanilii, szklankę jagód. Śmietanę gotujemy z cukrem i wanilią, mieszając, by się nie przypaliła. Dorzucamy jagody i gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy masę do płaskiego naczynia, wstawiamy do zamrażalnika i co pół godziny wszystko mieszamy. Po dwóch godzinach lody powinny być gotowe.

/ 6Pierogi z jagodami

Obraz
© Fotolia

To jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Pierogi z jagodami kojarzą nam się z latem, ale z mrożonych owoców możemy je przygotowywać przez cały rok. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, jajko i szczypta soli. Lekko osoloną mąkę wyrabiamy z jajkiem. Ciasto musi być zwarte, ale dość miękkie. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Nadzienie jest proste: jagody mieszamy w misce z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Łyżkę jagód nakładamy na krążki ciasta, lepimy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z kwaśną lub słodką śmietaną - jak kto woli.

/ 6Ciasto bez pieczenia

Obraz
© 123RF

Jagody jednak najbardziej kojarzą się nam z deserami. Z ich udziałem można przygotować np. świetne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Potrzebujemy: opakowanie kruchych ciastek, masło, dwie szklanki jagód, cukier puder, żelatyną. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Połowę jagód gotujemy z cukrem w małej ilości wody i po ostygnięciu łączymy z żelatyną, dodajemy resztę jagód. Ciasteczka miksujemy z masłem i wykładamy tą masą dno tortownicy. Na to wylewamy masę owocową, wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem