Będzie pysznie
Czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami lub czernicami należą do owoców, które zbiera się jedynie w naturalnym środowisku. Nie uprawia się ich, bo poza lasem nie urosną i nie będą owocować. Smaku czarnych jagód nie da się porównać z niczym innym. Są słodkie, bardzo aromatyczne i charakterystyczne.
Sok z jagód jest mocno koloryzujący, więc kiedyś farbowano nim tkaniny. Lepiej jednak je jeść niż używać w charakterze barwnika, bo są pyszne i bardzo zdrowe. Zawarte w nich substancje niszczą wolne rodniki i mają dobroczynny wpływ np. na wzrok. W kuchni można z nich przyrządzać wiele potraw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sok z jagód
Napoje owocowe to świetny sposób na zachowanie smaków lata na zimę. Sok z jagód to właśnie taka propozycja. Do jego przygotowania potrzebujemy: dwa litry jagód, dwie szklanki cukru i litr wody. Jagody dokładnie myjemy i przebieramy, usuwając suche i popsute owoce. W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem, wrzucamy jagody i podgrzewamy na małym gazie godzinę, aż owoce się rozpadną. Gorący wywar przecedzamy przez sito, wyciskamy resztki owoców, a sok wlewamy do butelek. Pasteryzujemy pół godziny w temp. 80 stopni C.
Chutney jagodowy
Jak wiele owoców, jagody możemy łączyć z ostrymi przyprawami przygotowując chutney, czyli sos do mięs. Składniki: dwie szklanki jagód, kawałek świeżego imbiru, papryczkę chili, mieloną kolendrę, mielony pieprz, trochę cukru, szczyptę soli, pęczek mięty. W dużym garnku gotujemy pół szklanki wody, dodajemy jagody, posiekany imbir i miętę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy godzinę, aż sos zrobi się gęsty. Gotowy przekładamy do małych słoiczków, w lodówce wytrzyma kilka tygodni.
Lody jagodowe
Lody jagodowe uwielbiają nie tylko dzieci, które chwalą się na niebiesko zabarwionym językiem. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę gęstej śmietany kremówki, pół szklanki cukru pudru, laskę wanilii, szklankę jagód. Śmietanę gotujemy z cukrem i wanilią, mieszając, by się nie przypaliła. Dorzucamy jagody i gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy masę do płaskiego naczynia, wstawiamy do zamrażalnika i co pół godziny wszystko mieszamy. Po dwóch godzinach lody powinny być gotowe.
Pierogi z jagodami
To jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Pierogi z jagodami kojarzą nam się z latem, ale z mrożonych owoców możemy je przygotowywać przez cały rok. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, jajko i szczypta soli. Lekko osoloną mąkę wyrabiamy z jajkiem. Ciasto musi być zwarte, ale dość miękkie. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Nadzienie jest proste: jagody mieszamy w misce z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Łyżkę jagód nakładamy na krążki ciasta, lepimy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z kwaśną lub słodką śmietaną - jak kto woli.
Ciasto bez pieczenia
Jagody jednak najbardziej kojarzą się nam z deserami. Z ich udziałem można przygotować np. świetne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Potrzebujemy: opakowanie kruchych ciastek, masło, dwie szklanki jagód, cukier puder, żelatyną. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Połowę jagód gotujemy z cukrem w małej ilości wody i po ostygnięciu łączymy z żelatyną, dodajemy resztę jagód. Ciasteczka miksujemy z masłem i wykładamy tą masą dno tortownicy. Na to wylewamy masę owocową, wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Gotowe!