Jak wykorzystać jagody w kuchni. Oto kilka naszych propozycji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami lub czernicami należą do owoców, które zbiera się jedynie w naturalnym środowisku. Nie uprawia się ich, bo poza lasem nie urosną i nie będą owocować. Smaku czarnych jagód nie da się porównać z niczym innym. Są słodkie, bardzo aromatyczne i charakterystyczne.

Sok z jagód jest mocno koloryzujący, więc kiedyś farbowano nim tkaniny. Lepiej jednak je jeść niż używać w charakterze barwnika, bo są pyszne i bardzo zdrowe. Zawarte w nich substancje niszczą wolne rodniki i mają dobroczynny wpływ np. na wzrok. W kuchni można z nich przyrządzać wiele potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sok z jagód

Obraz
© Shutterstock.com

Napoje owocowe to świetny sposób na zachowanie smaków lata na zimę. Sok z jagód to właśnie taka propozycja. Do jego przygotowania potrzebujemy: dwa litry jagód, dwie szklanki cukru i litr wody. Jagody dokładnie myjemy i przebieramy, usuwając suche i popsute owoce. W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem, wrzucamy jagody i podgrzewamy na małym gazie godzinę, aż owoce się rozpadną. Gorący wywar przecedzamy przez sito, wyciskamy resztki owoców, a sok wlewamy do butelek. Pasteryzujemy pół godziny w temp. 80 stopni C.

/ 6Chutney jagodowy

Obraz
© 123RF

Jak wiele owoców, jagody możemy łączyć z ostrymi przyprawami przygotowując chutney, czyli sos do mięs. Składniki: dwie szklanki jagód, kawałek świeżego imbiru, papryczkę chili, mieloną kolendrę, mielony pieprz, trochę cukru, szczyptę soli, pęczek mięty. W dużym garnku gotujemy pół szklanki wody, dodajemy jagody, posiekany imbir i miętę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy godzinę, aż sos zrobi się gęsty. Gotowy przekładamy do małych słoiczków, w lodówce wytrzyma kilka tygodni.

/ 6Lody jagodowe

Obraz
© 123RF

Lody jagodowe uwielbiają nie tylko dzieci, które chwalą się na niebiesko zabarwionym językiem. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę gęstej śmietany kremówki, pół szklanki cukru pudru, laskę wanilii, szklankę jagód. Śmietanę gotujemy z cukrem i wanilią, mieszając, by się nie przypaliła. Dorzucamy jagody i gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy masę do płaskiego naczynia, wstawiamy do zamrażalnika i co pół godziny wszystko mieszamy. Po dwóch godzinach lody powinny być gotowe.

/ 6Pierogi z jagodami

Obraz
© Fotolia

To jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Pierogi z jagodami kojarzą nam się z latem, ale z mrożonych owoców możemy je przygotowywać przez cały rok. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, jajko i szczypta soli. Lekko osoloną mąkę wyrabiamy z jajkiem. Ciasto musi być zwarte, ale dość miękkie. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Nadzienie jest proste: jagody mieszamy w misce z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Łyżkę jagód nakładamy na krążki ciasta, lepimy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z kwaśną lub słodką śmietaną - jak kto woli.

/ 6Ciasto bez pieczenia

Obraz
© 123RF

Jagody jednak najbardziej kojarzą się nam z deserami. Z ich udziałem można przygotować np. świetne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Potrzebujemy: opakowanie kruchych ciastek, masło, dwie szklanki jagód, cukier puder, żelatyną. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Połowę jagód gotujemy z cukrem w małej ilości wody i po ostygnięciu łączymy z żelatyną, dodajemy resztę jagód. Ciasteczka miksujemy z masłem i wykładamy tą masą dno tortownicy. Na to wylewamy masę owocową, wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce