Trwa ładowanie...
d2n4vx8
10-08-2022 13:19

Przysmak bałkańskiej kuchni. Pyszny burek w prostym przepisie

Przepis

Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur", co oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d2n4vx8
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)

Masa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 60 g stopionego masła
  • jajko do posmarowania
Przepis
  • Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
  • Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka. Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
  • Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Przysmak bałkańskiej kuchni. Pyszny burek w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n4vx8
d2n4vx8
d2n4vx8
d2n4vx8
Więcej tematów
d2n4vx8