wp

Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie

Polacy coraz chętniej sięgają po owoce morze. Najpopularniejsze wśród nich są krewetki, ponieważ ich mięso jest pyszne, a zastosowanie w kuchnie – niemal uniwersalne. Będą pasowały do dań z makaronem, na grilla, do sałatek, zupy rybnej, a nawet pizzy. Krewetki są przy tym bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Każdy może przygotować z nich smaczne potrawy bez względu na umiejętności kulinarne.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Krewetki są smaczne i zdrowe, dostarczają cenncyh składników odżywczych i maja niemal uniwersalne zastosowanie
Krewetki są smaczne i zdrowe, dostarczają cenncyh składników odżywczych i maja niemal uniwersalne zastosowanie (Shutterstock.com)

Krewetki – rodzaje

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Lubimy je ze względu na smaczne mięsoi szerokie zastosowanie w kuchni. Żyją niemal we wszystkich wodach świata, a pewne gatunki można spotkać nawet w Bałtyku. W sklepach znajdziemy kilka rodzajów krewetek różniących się barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie.

wp

Krewetki – jak wybrać odpowiednie

Rzadko zdarzają się świeże krewetki, najczęściej dostępne są te mrożonealbo w zalewie. Jeśli jednak uda nam się upolować nieco świeżych pamiętajmy, żeby przechowywać je w lodówce w miseczce z lodem nie dłużej niż dwa dni. Kupując krewetki, zwracajmy też uwagę na ich wygląd. Mięso nie powinno się oddzielać od skorupki, a jeśli dostrzeżemy na powierzchni krewetek plamki – zrezygnujmy z zakupu. To znak, że nie są już świeże.

Natomiast kupując krewetki mrożone, najlepiej wybierać takie, które nie zostały jeszcze obrane. Ich przygotowanie do spożycia nie jest wcale trudne i nie zabiera dużo czasu. Rozmrażamykrewetki, zanurzając w miseczce z zimną wodą albo po prostu w lodówce. Pamiętamy też o tym, żeby przed gotowaniem usunąć z krewetek przewód pokarmowy, czyli czarną niteczkę, która biegnie wzdłuż grzbietu skorupiaka.

Ważnym czynnikiem przy wyborze krewetek jest sposób, w jaki zamierzamy je wykorzystać w kuchni. Krewetki tygrysie, duże i okazałe, będę pasowały do smażenianp. w cieście albo na grillu. Wybierzmy je też, kiedy planujemy przygotować zupę rybną. Natomiast, mniejsze krewetki koktajlowe sprawdzą się idealnie w sałatkach, sosachczy w daniach z makaronem.

wp

Krewetki – wartości odżywcze

To nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania owoce morza. Wartość odżywcza krewetek jest bardzo duża. W 100 g tych skorupiaków jest 90 kalorii, ale wraz z nimi dostarczamy organizmowi wysokiej jakości białkai wiele cennych minerałów. W krewetkach znajdziemy magnez, potas, selen, miedź i fosfor, a także witaminy z grupy B. Nie znajdziemy natomiast tłuszczu, w krewetkach jest go zaledwie 2%.

Krewetki – zastosowanie

wp

Najłatwiej jest przygotować krewetki smażone z czosnkiemi pietruszką. Zajmuję to zaledwie kilka chwil, bo długa obróbka termiczna powoduje, że mięso krewetek staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy dosłownie minutka na patelni z dodatkami i mamy pyszną przystawkę. Równie łatwo i szybko można przygotować krewetki w cieście. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowymi wrzucić na patelnię. Sałatka z krewetkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę albo lekką kolację. Krewetki możemy też dodawać do makaranów albo risotto.

wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.