Kawa nie tylko w filiżance - 6 pomysłów na dania z kawą
29 września w większości krajów świata obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Ten napój z palonych, a następnie mielonych ziaren znany jest od ponad 800 lat, gdy pojawił się w krajach arabskich. Do Europy kawa trafiła dopiero w XVII wieku i od razu zdobyła popularność. Dziś jednak nasiona kawy nie są jedynie składnikiem napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia, ale również wielu ciekawych potraw. Oto kilka naszych propozycji.
Wołowina po brazylijsku
29 września w większości krajów świata obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Ten napój z palonych, a następnie mielonych ziaren znany jest od ponad 800 lat, gdy pojawił się w krajach arabskich. Do Europy kawa trafiła dopiero w XVII wieku i od razu zdobyła popularność. Dziś jednak nasiona kawy nie są jedynie składnikiem napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia, ale również wielu ciekawych potraw. Oto kilka naszych propozycji.
Kawa w daniach mięsnych? A czemu nie! W końcu wytrawny smak napoju idealnie komponuje się z wieloma produktami, w tym z mięsem. To danie jest znane w Południowej Ameryce, ale podbija również restauracje w innych częściach świata.
Składniki: kilogramowy kawałek dobrej wołowiny (antrykot, polędwica), ząbek czosnku, trochę mąki, szklanka czerwonego wytrawnego wina, pół pęczka kolendry, szklanka mocnej kawy, sól i pieprz.
Mięso w kawałku rumienimy na maśle na patelni kilka minut z każdej strony. Wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, wino i kawę i gotujemy na małym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie, a sos będzie zredukowany. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.
Przepis na pyszną kawę
Szynka w sosie kawowym
Jeśli nie mamy czasu, możemy przygotować szybkie mięsne danie z kawą.
Składniki: kawałek szynki wieprzowej bez żył i tłuszczu, dwie łyżki musztardy, dwa ząbki czosnku, mała cebula, masło, łyżka cukru, szklanka kawy, śmietana, ostra papryka, sól i pieprz.
Mięso kroimy na plastry, a następnie na paski. Posypujemy papryką, solą i pieprzem i smażymy bardzo szybko na dużym ogniu. Przekładamy do garnka i na tej samej patelni szklimy czosnek i cebulę - przekładamy je do mięsa. Wszystko zalewamy kawą, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i podajemy z makaronem.
Kawowy makaron
Używając kawy, możemy też przygotować bardzo smaczny makaron, który na pewno zaskoczy naszych gości. Warto spróbować.
Potrzebne nam będą: szklanka mąki, dwa jajka, trzy łyżki oliwy, szczypta soli, szklanka kawy, szklanka śmietany, trochę masła.
Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku wgłębienie, wbijamy w nie jajka, wlewamy oliwę, lekko solimy i delikatnie mieszamy. Powoli dolewamy kawę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i błyszczące odkładamy je na kilka minut, a następnie wałkujemy i kroimy w paseczki. Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku i podajemy z masłem i śmietaną.
Skrzydełka kawowe
Azjatyckie smaki i kawa? Nie ma w tym nic dziwnego. Przygotujmy więc tę szybką przekąskę na przyjęcie lub na grilla w ostatnich ciepłych dniach jesieni.
Składniki: kilka przekrojonych w stawach skrzydełek z kurczaka, szklanka kawy, mała cebula, czosnek, dwie łyżki sosu teriyaki, pół szklanki oleju, łyżeczka mielonego imbiru, łyżka mielonej chili, sól i pieprz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, wlewamy kawę, olej, sos teriyaki i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i do marynaty wkładamy skrzydełka. Ostawiamy do lodówki przynajmniej na cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni C, na blaszce układamy pergamin lub folię, a następnie skrzydełka. Co kilka minut odwracamy je i smarujemy marynatą. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Banany smażone z kawą
To danie jest bardzo intensywne w smaku, ale z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Potrzebne nam będą: pół szklanki mleka, łyżka masła, szklanka cukru, dwie szklanki mocnej, gorącej kawy dobrej jakości, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, 3 banany, jajko, szklanka mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli i pół małego kieliszka rumu.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i ćwierć szklanki cukru. Dodajemy mleko, jajko i stopione masło. Mieszamy. W drugim garnuszku roztapiamy 3/4 szklanki cukru na bardzo małym ogniu. Dodajemy kawę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, dodajemy masło i rum. Banany obieramy, kroimy na pół, obtaczamy w cieście. Smażymy po kilka minut, aż będą brązowe i polewamy karmelowym sosem.
Sernik kawowy
I na koniec, oczywiście, kawowe ciasto. Przepisów na takie dania jest wiele. My proponujemy bardzo łatwy do przygotowania sernik kawowy.
Składniki: dwa opakowania kawowych herbatników, pół kostki masła, kilogram twarogu półtłustego lub tłustego - zmielonego przynajmniej dwukrotnie, cztery jajka i dwa żółtka, szklanka cukru, tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady, kilka łyżek kawy rozpuszczalnej (w proszku), dwie łyżki mąki.
Ciastka i masło wrzucamy do robota i miksujemy pulsacyjnie, aż uzyskamy konsystencję bułki tartej. Wykładamy masę do tortownicy, ubijamy i odstawiamy do lodówki. Do miski wkładamy twaróg, mascarpone, jajka, żółtka, cukier, mąkę i miksujemy bardzo krótko, aż składniki się połączą. Dodajemy kawę, czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Wlewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 175 stopni C przez około godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Wypróbowanie jakiegoś przepisu na kawowe danie z pewnością będzie doskonałym sposobem by uczcić Międzynarodowy Dzień Kawy!
Agata Dudkiewicz