Kawa nie tylko w filiżance - 6 pomysłów na dania z kawą
Wołowina po brazylijsku
29 września w większości krajów świata obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Ten napój z palonych, a następnie mielonych ziaren znany jest od ponad 800 lat, gdy pojawił się w krajach arabskich. Do Europy kawa trafiła dopiero w XVII wieku i od razu zdobyła popularność. Dziś jednak nasiona kawy nie są jedynie składnikiem napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia, ale również wielu ciekawych potraw. Oto kilka naszych propozycji.
29 września w większości krajów świata obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Ten napój z palonych, a następnie mielonych ziaren znany jest od ponad 800 lat, gdy pojawił się w krajach arabskich. Do Europy kawa trafiła dopiero w XVII wieku i od razu zdobyła popularność. Dziś jednak nasiona kawy nie są jedynie składnikiem napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia, ale również wielu ciekawych potraw. Oto kilka naszych propozycji.
Kawa w daniach mięsnych? A czemu nie! W końcu wytrawny smak napoju idealnie komponuje się z wieloma produktami, w tym z mięsem. To danie jest znane w Południowej Ameryce, ale podbija również restauracje w innych częściach świata.
Składniki: kilogramowy kawałek dobrej wołowiny (antrykot, polędwica), ząbek czosnku, trochę mąki, szklanka czerwonego wytrawnego wina, pół pęczka kolendry, szklanka mocnej kawy, sól i pieprz.
Mięso w kawałku rumienimy na maśle na patelni kilka minut z każdej strony. Wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, wino i kawę i gotujemy na małym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie, a sos będzie zredukowany. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.