Jak uniknąć obżarstwa w święta?
Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez kolorowych pisanek, święconki i lanego poniedziałku. Nie wyobrażają sobie również świąt bez tłustego żurku, jaj w majonezie, różnego rodzaju mięsiw, mazurków, serników i wielkanocnych bab. Suto zastawiony stół zachęca do skosztowania każdej potrawy, a rodzina usilnie namawia do spróbowania. Czy w takich warunkach da się uniknąć wielkanocnego obżarstwa?
Bardziej skromnie
O przejedzenie w święta nie trudno, ale warto pamiętać, że jest alternatywa i można najeść się w święta smacznie, za to z umiarem. Jeśli to ty przygotowujesz wielkanocny posiłek, możesz ułatwić sobie zadanie i po prostu zadbać o to, by na stole nie pojawiło się zbyt dużo jedzenia. Im mniej jedzenia na stole, tym mniejsza szansa na dojadanie na siłę, w myśl zasady - żeby się nie zmarnowało. Ważna jest również wielkość talerza. Podświadomie zapełniamy talerz jedzeniem, więc im mniejszy talerz mamy, tym mniejszą porcję na niego nałożymy. * *Zanim zaczniesz jeść poczekaj, aż wszystkie potrawy znajdą się na stole. Postaraj się zacząć posiłek od swoich ulubionych dań. Jeśli zrobisz inaczej, twoja ulubiona potrawa będzie kusiła cię także wtedy, kiedy będziesz już najedzony. No i pamiętaj o tym, żeby jeść powoli, dokładnie przeżuwać każdy kęs i popijać go. Dzięki temu zaspokoisz głód i zapełnisz żołądek mniejszą ilością jedzenia niż zazwyczaj. Jeśli organizujemy święta, od nas zależy, ile czasu goście spędzą przy
stole. Warto po posiłkach posprzątać naczynia i zapewnić rodzinie atrakcyjne spędzenie czasu nie tylko na jedzeniu. Oglądanie telewizji też nie jest dobrym pomysłem, bo to rozrywka, która często kończy się podjadaniem.
Jeśli problemem jest nieumiejętność odmawiania dodatkowych porcji, znajdź sobie wymówkę. Zaoferuj pomoc w kuchni (lepsze znoszenie naczyń do zmywarki niż kolejna porcja schabu ze śliwką)
lub zajmij się obecnymi na świątecznym spotkaniu dziećmi. Będę wdzięczne za wspólną zabawę.
Bardziej zdrowo
Skutkiem świątecznego obżarstwa są nie tylko dodatkowe kilogramy na wadze, ale również gorsze samopoczucie związane z uczuciem przepełnienia czy zgagi, a nawet poważne problemy zdrowotne. **Są sposoby, by świąteczne jedzenie było nie tylko zgodne z tradycją, ale i bardziej zdrowe. Wystarczy na przykład zastąpić niektóre składniki potraw. Jajka z majonezem? Owszem, ale niech będzie to majonez light lub majonez wymieszany z jogurtem. Pieczona kaczka? Tym razem bez tłuszczu! Jeśli jednak przygotowywane przez ciebie potrawy muszą być smażone, smaż je na patelni teflonowej na minimalnej ilości tłuszczu. Używaj tylko tłuszczów roślinnych, najlepiej oliwy z oliwek. Sałatki przygotuj tylko ze świeżych warzyw, bez majonezu i tłustych sosów. Desery z owoców albo z ich dodatkami. Ciasta z kremami zastąp ciastem drożdżowym, jest o wiele zdrowsze. Przygotowując świąteczne wypieki, zmniejsz ilość dodawanego cukru o 1/3 wartości podanej w przepisie. Nie musisz natomiast rezygnować z polewy na babce, wystarczy, że
przygotujesz ją z ciemnej czekolady (minimum 70% zawartości kakao). Lukier zastąp niewielką ilością cukru pudru. Te proste kulinarne sztuczki pomogą Ci sprawić, że posiłki będą lżejsze. Do świątecznych potraw warto również dodać zioła, które wspomagają trawienie. Należą do nich m.in.: kminek, majeranek, bazylia, estragon czy tymianek.
W trakcie świąt warto pamiętać, by nie spędzać całych dni przy stole. Wielkanoc wypada w piękne wiosenne dni, więc żal nie skorzystać z uroków tej pory roku. Spacer albo inna aktywna rozrywka to sposób na lepsze samopoczucie. Warto sprawić, by święta nie kojarzyły się z bolącymi i wzdętymi brzuchami, ale wyłącznie z miłą i rodzinną atmosferą.