WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Schab ze śliwką

Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać!

Schab ze śliwkąSchab ze śliwką

Składniki

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g śliwek suszonych kalifornijskich
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • olej lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy

Przepis

Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon. Ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab. Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Przepis

Na spód duszki lub brytfanny wlać olej (tak, żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.

Przepis

Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia do schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła. Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.

Przepis

Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu - w zależności od wielkości schabu - 1-1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę. Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował. Jeśli ktoś lubi, to sos może zagęścić pod koniec.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna