Schab ze śliwką
Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać!
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1-1,5 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g śliwek suszonych kalifornijskich
- 1 kostka bulionowa wołowa
- olej lub oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy
Przepis
Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon. Ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab. Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przepis
Na spód duszki lub brytfanny wlać olej (tak, żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Przepis
Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia do schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła. Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Przepis
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu - w zależności od wielkości schabu - 1-1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę. Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował. Jeśli ktoś lubi, to sos może zagęścić pod koniec.