Trwa ładowanie...
d2tc4lj
08-12-2022 10:51

Zupa pieczarkowa z knedelkami

Przepis

Przepyszna zupa pieczarkowa z knedelkami, czyli kluseczkami ryżowymi, posmakuje wszystkim domownikom. Przepis jest bardzo prosty. Zupę możecie dodatkowo zabielić słodką śmietanką, będzie jeszcze smaczniejsza.

d2tc4lj
4.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 35 dag pieczarek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do 4 szklanek bulionu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 45 min.
  • Bułki pokroić w kostkę, zalać pozostałym bulionem, odcisnąć. Masę bułczaną połączyć z ryżem, jajami, natką oraz tymiankiem, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz – formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Knedelki wrzucić do wrzącej wody, chwilkę pogotować, wyjąć.
  • Zupę rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kilka knedelków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa pieczarkowa z knedelkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj