zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-04-17

Zupa kartoflanka

julia313
przepis lubi: 1 osoba 4/5 4 głosy
Składniki
  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • resztki mięs, wędlin itp,
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • mała łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Płuczemy i zalewamy wodą 3 - 4 cm nad ziemniakami - solimy je i gotujemy razem z pokrojoną w kosteczkę 1 surową cebulą, pod koniec gotowania dodajemy puszkę groszku konserwowego razem z płynem. W czasie gotowania ziemniaków, na maśle podsmażamy wędliny i resztki mięsiwa uchowane w zakamarkach lodówki z drugą cebulką pokrojoną w kostkę. Dodajemy koncentrat, cukier, majeranek, pieprz i przesmażamy na dużym ogniu. Gdy ziemniaczki będa juz miękkie dodajemy zawartość patelni - całość doprawiamy jeszcze do smaku

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~p@tryk 2011-11-07 (20:19) 2 lata 8 miesięcy 15 dni 9 godzin i 14 minut temu

To ma być
Kartoflanka to inaczej "zupa na gwoździu". Ziemniaki kroi się w plasterki a nie w kostkę. Resztki wędlin? po co? Jedyny tłuszcz to stopiona słonina i ewentualnie zasmażka. Tak samo po co ten przecier pomidorowy? To jest kartoflanka czy pomidorowa z ziemniakami. Prawdziwa kartoflanka to same drobno pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, cebula, liść selera, nać pietruszki i ziemniaki krojone w plasterki a NIE W KOSTKĘ) woda, sól, pieprz, zasmażka i odrobina stopionej słoninki.

odpowiedz

0
1
~ziemniaczek.blogspot.com 2011-01-03 (14:02) 3 lata 6 miesięcy 19 dni 15 godzin i 31 minut temu

Kartoflanka super sprawa!
Bardzo dobra zupa, szczególnie dzięki dodaniu pomidorów.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Desery, Śledzie po kaszubsku, Sałatka gyros, Naleśniki, Ciasta na zimno, Pierogi, Kurczak, Makowiec, Blok czekoladowy, Placuszki, Rogaliki, Śledzie przepisy, Szarlotka, Sałatka, Dania z ziemniaków, Knedle, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Mięso mielone