Domowy krem orzechowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g orzechów laskowych
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
Orzechy laskowe przyrumienić na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek i odłożyć do ostudzenia. Przestudzone zmiksować w malakserze na płynną masę.
Mleko wlać do garnuszka z grubym dnem, dodać połamaną czekoladę i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, powoli mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
Jeszcze ciepłą masę czekoladowo-mleczną wlać do malaksera i miksować przez 2 minuty razem z wcześniej przygotowanymi orzechami. Całość przełożyć do słoiczka i odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze