Zupa kartoflana na baraninie. Receptura z 1904 r.
Przepis na tę pyszną zupę pochodzi z 1904 roku a tym, co czyni go zupełnie wyjątkowym jest baza wywaru – żeberka baranie, które nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens".
Żeberka zalać 1,5 l wody i ugotować esencjonalny wywar. Po 1-1,5 godziny wyszumować. Dodać przyprawy i obraną, startą na tarce lub pokrojoną w słupki włoszczyznę. Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie talarki lub półtalarki w przypadku większych ziemniaków. Gotować do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Dodać do zupy. Do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę mąki i zasmażyć razem a następnie zaciągnąć zupę. Podawać z odrobiną świeżego koperku.
Podziel się opinią
Komentarze