Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Zupa kartoflana na baraninie. Receptura z 1904 r.

Przepis

Przepis na tę pyszną zupę pochodzi z 1904 roku a tym, co czyni go zupełnie wyjątkowym jest baza wywaru – żeberka baranie, które nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens".

4.0
(4 głosy)
Oceń:
d3dblir
Esencjonalna zupa kartoflana
Składniki
  • ok. 400 - 500 g baraniny, najlepiej żeberka
  • pęczek włoszczyzny
  • 5-6 niedużych kartofli
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych
Przepis

Żeberka zalać 1,5 l wody i ugotować esencjonalny wywar. Po 1-1,5 godziny wyszumować. Dodać przyprawy i obraną, startą na tarce lub pokrojoną w słupki włoszczyznę. Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie talarki lub półtalarki w przypadku większych ziemniaków. Gotować do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Dodać do zupy. Do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę mąki i zasmażyć razem a następnie zaciągnąć zupę. Podawać z odrobiną świeżego koperku.

Podziel się opinią

13
3
Share
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir