Majonez
Ze świętami wielkanocnymi nieodłącznie kojarzy się majonez. To niezastąpiony dodatek do jaj, sałatki jarzynowej czy wędlin. Jeśli zdecydujesz się na ukręcenie majonezu, już nigdy nie kupisz go w sklepie. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Pamiętaj również, że składniki, z których będziesz robić majonez, muszą mieć temperaturę pokojową.
Składniki: 2 jajka, 250 ml oleju rzepakowego, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki białego octu winnego, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Sparz jajka wrzątkiem, rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i sok z cytryny, dobrze rozmieszaj, aż emulsja będzie gładka. Miksując na średnich obrotach, bardzo powoli wlewaj olej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!