Fasolka szparagowa
Kolejnym warzywem będącym doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego jest fasolka szparagowa. To bogate źródło kwasu foliowego, ma też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po jej spożyciu przez dłuższy czas nie będziemy odczuwali głodu.
Co ważne to produkt dietetyczny. 100 g fasoli zawiera tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto znajdziemy w nich witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Oprócz tego fasolka zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ziarna zawierają o wiele więcej białka niż strączki. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie.