Spirulina
Spirulina to niebiesko-zielona alga w kształcie spirali, jedna z najstarszych roślin świata. Składa się głównie z białka, które stanowi, aż 50-70 proc. tej rośliny. Zawiera również węglowodany (15-25 proc.), tłuszcze (6-8 proc.), składniki mineralne (7-13 proc.), błonnik (8-10 proc.) oraz wodę. Białko obecne w spirulinie jest lekkostrawne i doskonale się wchłania. O ile z białka wołowego przyswajamy ok. 20 proc., ze spiruliny aż 85 proc. Alga ta jest dobrym wyborem dla osób przewlekle chorych, wyniszczonych, sportowców, wegetarian, a także osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, które powinny ograniczyć podaż produktów pochodzenia zwierzęcego. Spirulina swoją zieloną barwę zawdzięcza zawartości chlorofilu, który działa oczyszczająco i odtruwająco. Pomaga też usunąć z organizmu metale ciężkie. Spirulina bogata jest też w żelazo - zawiera go od 25 do 50 razy więcej niż mięso. Już 10 g produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo w 80 proc. Inne cenne składniki, które w niej znajdziemy to: potas,
wapno, kwas foliowy, witamina A, B1, B2, B3, B6, magnez, witamina E, witamina C. Zawarta w spirulinie witamina D zwiększa wchłanianie wapnia.