Młody, zielony jęczmień, czyli moda na zdrowie

Od pewnego czasu młody, zielony jęczmień jest prawdziwym hitem. Jedzą go osoby chcące schudnąć, sportowcy i wszyscy ci, którzy dbają o swoje zdrowie. Dlaczego młode łodyżki zboża zrobiły tak wielką karierę?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Modny i zdrowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Od pewnego czasu młody, zielony jęczmień jest prawdziwym hitem. Jedzą go osoby chcące schudnąć, sportowcy i wszyscy ci, którzy dbają o swoje zdrowie. Dlaczego młode łodyżki zboża zrobiły tak wielką karierę?

Tygodniowe łodyżki jęczmienia zawierają aminokwasy, enzymy, chlorofil oraz minerały: magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Już ten skład świadczy o tym, jaka to zdrowotna bomba. W dodatku młody jęczmień jest źródłem witamin - kwasu foliowego, który ułatwia przyswajanie żelaza, witaminy C, witamin z grupy B, biotyny oraz witaminy A. Młody jęczmień zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Ale to nie jedyne jego zalety.

/ 6Zdrowy jęczmień dla każdego

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo wartościowym składnikiem młodego jęczmienia jest błonnik. To podstawowy składnik stosowany w kuracjach oczyszczających i odchudzaniu. Błonnik reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i w dodatku zmniejsza apetyt. Zielony jęczmień jest także bardzo polecany dla cukrzyków (obniża poziom cukru oraz cholesterolu) oraz osobom z niskim poziomem żelaza, osobom starszym i osłabionym po przebytej chorobie. Jeść go mogą wszyscy, nie ma żadnych przeciwwskazań.

/ 6Sekret zielonych łodyg

Obraz
© 123RF.COM

Młody jęczmień, aby był przyswajalny dla człowieka, jest odpowiednio preparowany. Nie jemy młodych łodyżek "prosto z grządki", ale sproszkowany sok z roślin. W specjalnych wyciskarkach wyciska się sok z młodych listków, następnie odparowuje płyn, podgrzewa go i wysusza. Do sklepów trafia proszek. Młode listki jęczmienia w postaci naturalnej są dla człowieka niestrawne. Nie mamy bowiem w organizmie takich bakterii jak np. krowy, które potrafią przyswoić substancje odżywcze ze zwykłej trawy.

/ 6Młody, zielony jęczmień w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

W jaki sposób jeść zielony jęczmień? Najczęściej proszek rozpuszcza się w wodzie i pije. Należy pamiętać, by używać tylko w miarę chłodnej wody - w zbyt gorącej zboże traci swoje właściwości. Musimy też pamiętać, by nie mieszać płynu metalową łyżeczką - to również powoduje utratę cennych składników. W kuracjach detoksykacyjnych, odkwaszających lub odchudzaniu powinno się go pić lub jeść dwa - trzy razy dziennie przed posiłkami. Aby się wzmocnić, wystarczy jeden zbożowy koktajl dziennie. Wodę możemy też zastąpić sokiem owocowym.

Sproszkowany jęczmień może być też składnikiem różnych dań. Na śniadanie czy kolację możemy przygotować na przykład jogurt. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy łyżkę otrębów, pokrojone w kostkę jabłko, trochę cukru i łyżkę zielonego jęczmienia. Mieszamy wszystko dokładnie i posypujemy płatkami kukurydzianymi. Oczywiście składniki takiego jogurtu możemy zmieniać w zależności od upodobań. Smak jęczmienia nie jest zbyt ciekawy, dlatego powinniśmy go łączyć np. z sokami owocowymi czy po prostu z owocami.

/ 6Młody, zielony jęczmień w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Z zielonego jęczmienia można również przygotować chłodnik. Potrzebujemy trzy świeże ogórki, dwie szklanki dobrej maślanki, pół szklanki posiekanego szczypiorki, pół pęczka posiekanego koperku, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz i łyżka zielonego jęczmienia. Ogórki ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną zieleninę, pokrojone w kostkę rzodkiewki, jęczmień i wszystko zalewamy maślanką. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i chłodzimy przez przynajmniej dwie godziny. To znakomite danie na upalny dzień.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie faszerowanych jajek z młodym jęczmieniem. Jajka gotujemy na twardo, ostrym nożem przecinamy skorupkę wzdłuż, wyjmujemy żółtko i białko, dokładnie siekamy, dodajemy łyżkę jogurtu (na dwa jajka), solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy łyżeczkę zielonego jęczmienia. Wszystko mieszamy, napełniamy ponownie skorupki i możemy podawać. Zielony jęczmień możemy również dodawać do twarożku, czy majonezu.

/ 6Uwaga na podróbki

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec ostrzeżenie. Proszek z zielonego jęczmienia nie należy do tanich produktów. Cena waha się w granicach od 40 do 70 złotych za opakowanie, które zawiera od 100 do 200 g produktu. Jeśli cena jest niższa, sprawdźmy czy na pewno kupujemy zielony jęczmień czy jakąś mieszankę, która zawiera tylko niewielki procent tego zboża.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany