Jajka
Chyba nikt nie ma złudzeń, że bez nich nie ma świąt. Jaja na różne sposoby, to podstawa wielkanocnego menu. Coraz częściej na świątecznych stołach pojawiają się nie tylko jaja kurze, ale też strusie, gęsie, indycze, kacze i przepiórcze. Każde z nich ma inny smak. Łączy je jednak jedna cecha - są witaminową bombą. Jajka przyspieszają tempo przemiany materii i zapewniają na długo sytość. Mają też bardzo wysoką wartość odżywczą (szczególnie żółtko), to bogate źródło witamin: A, D, E, K, B12, kwasu foliowego i minerałów: żelaza, potasu, siarki, fosforu cynku oraz pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jajko kurze ma ok.70 kcal. Lepiej z nimi nie przesadzać i jeść ok. 5-6 tygodniowo. Pamiętajmy, że są one także "ukryte" w makronach czy ciastkach.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?