Właściwości galarety
Zdrowotne właściwości żelatyny, głównego składnika galaretek znane są od dawna. Poprawia trawienie, a nawet leczy zaburzenia układu trawiennego. Regularne spożywanie żelatyny wzmacnia też włosy, zatrzymuje ich wypadanie i sprawia, że stają się grubsze i bardziej błyszczące. Główną zaletą tego składnika galarety, jest jednak jego wpływ na stawy i kondycję skóry. Obecne w żelatynie aminokwasy są prekursorami kolagenu, z którego zbudowane są stawy. Dlatego jedzenie galarety działa na nie ochronnie. Żelatyna przyspiesza też regenerację i odbudowę stawów, chrząstek i kości. Z tego powodu powinny jak najczęściej sięgać po dania w galarecie osoby, które mają problemy z układem kostno-stawowym, a także aktywne fizycznie. Z wiekiem nasz organizm wytwarza coraz mniej kolagenu przez co skóra jest mniej elastyczna i pojawiają się zmarszczki. Regularne spożywanie żelatyny dostarcza kolagenu od wewnątrz, zadziała więc lepiej niż większość kremów przeciwzmarszczkowych.