Szafran
Przyprawa cenniejsza niż złoto. Trudno się dziwić, bo otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego szafranu. Persowie stosowali ją do polepszenia nastroju, dodając do ryżu lub herbaty. Dziś wiemy, że postępowali słusznie, bo szafran sprzyja produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Jest też świetnym afrodyzjakiem. Uczeni kanadyjscy z University of Guelph w Ontario odkryli nawet, że u mężczyzn może być pomocny w zaburzeniach erekcji. Przyprawa ma też inne, cenne właściwości. Potrafi hamować namnażanie się komórek raka wątroby i pobudza ich obumieranie. Ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku.
href="http://slodkikacik.wp.pl/galeria/list,3,10,,szczypta-cukru-podkreci-smak-potraw.html#main"> Szczypta cukru podkręci smak potraw