Imbir
Imbir pochodzi z Indii i Chin. Jego nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa stringa-vera, które można przetłumaczyć jako "ciało jak róg". I rzeczywiście kłącze rośliny przypomina poroże. Ma ostry, charakterystyczny smak i aromat, ale też unikalne właściwości. Imbir uspokaja uład pokarmowy i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Przyda się też w podróży, ponieważ skutecznie likwiduje nudności. Dla osób z chorobą lokomocyjną lub kobiet w ciąży kilka plasterków może zdziałać cuda. Warto pamiętać o nim w codziennej diecie, bo świetnie działa na skórę, zapewnia promienną cerę, a także zdrowe, błyszczące włosy. W medycynie ludowej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia. Naukowcy z Columbia University wykazali, że składniki imbiru mogą ułatwiać oddychanie pacjentom cierpiącym na astmę. Warto
dodawać tę przyprawę do potraw, ponieważ zmniejsza też ryzyko nowotworów.
href="http://slodkikacik.wp.pl/galeria/list,3,10,,szczypta-cukru-podkreci-smak-potraw.html#main"> Szczypta cukru podkręci smak potraw